Durva eszközzel avatkozna be az árakba a kormánypárt

2015. február 18. szerda - 13:19 / piacesprofit.hu
  •    

A kormánypárt szerint jó ötlet lenne, hogy azokat a vállalkozásokat, amelyek nem csökkentik áraikat az olcsó energiára való tekintettel, támogatások megvonásával büntesse a kormány. Közben az árak egyébként csökkennek.

Kép: Pixabay

Országgyűlési határozatban kéri fel a Fidesz-frakció a kormányt arra, hogy alakítsa ki az árak rendszeres monitoringozásának rendszerét, és az állami támogatások – például a munkahelyvédelmi akciótervben folyósított támogatások – megvonásával szankcionálja, ha egy ágazat szereplői az árak kialakításánál nem veszik figyelembe az energiahordozók árának csökkenését.

A kormánypárti képviselőcsoport közleménye szerint továbbra is kiemelten fontosnak tartják, hogy a magyar családoknak csak annyit kelljen fizetniük a termékekért és szolgáltatásokért, amennyit feltétlenül szükséges.

“Ezért valósítottuk meg a rezsicsökkentést, és ezért tartjuk fontosnak, hogy az energiahordozók és üzemanyagok árának változása ne csak azok emelkedésekor, hanem csökkenéskor is megjelenjen az árban” – közölték.

Közben kopogtat az ajtón a defláció

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt heti gyorstájékoztatója szerint a fogyasztói árak 1,4 százalékkal csökkentek idén januárban a tavalyi év első hónapjához képest, míg tavaly decemberrel összehasonlítva 0,2 százalékkal lettek alacsonyabbak. (Bár a legtöbb magyar még nem érzi a fellendülést.) Éves összevetésben az élelmiszer-, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára jelentősen csökkent januárban.

Több pénzt kereshetünk az idén
Magyarországon az európai átlagnál nagyobb reálbér-növekedés várható idén. Átlagosan 2,6 százalékos fizetésemelés várható Magyarországon 2015-ben, ami a rendkívül alacsony, 0,3 százalékosnak ígérkező infláció mellett 2,3 százalékos reálbér növekedés lehet.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek