Döntött az MNB: nem változik az alapkamat

2018. július 24. kedd - 15:44 / PP/MTI
  •    

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, amely várhatóan 2019 közepétől fenntartható szerkezetben eléri a 3 százalékos célt - erősítette meg a monetáris tanács keddi kamatdöntése után.

A piaci várakozásoknak megfelelően nem módosította az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa mai ülésén. A monetáris tanács az alapkamatot, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatát és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát 0,9 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig mínusz 0,15 százalékon hagyta. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

Az MNB közleménye szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges.

A változatlan alapkamat miatt a forint árfolyama várhatóan a következő hetekben is gyenge marad. Kedd reggel a magyar valuta árfolyama 326,45 volt az euróhoz képest, azóta minimálisan gyengült a forint, jelenleg 326,75-nél jár. Júniusban a forint-euró-árfolyam negatív rekordot döntött, a hónap végén egy euró 330 forint is volt – a változatlan kamatkörnyezetben nincs kizárva, hogy ismét a júniusi szint alá csökkenjen a forint árfolyama.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.