Dől a pénz a magyar bankokba

2008. december 10. szerda - 14:24 / PP/MTI
  •    

Ezer milliárd forinttal több likviditás áramlott a magyar bankrendszerbe az utolsó negyedévben a megelőző negyedévihez képest, a bankok azonban a vállalatok helyett inkább a lakosságot hitelezik, mivel ott több profit érhető el - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának ülésén.

Magyarországon a jegybanki kamatcsökkentéssel úgy lehet haladni, ahogy az ország kockázati megítélése javul – felelte képviselői kérdésre a jegybank elnöke, hozzátéve azt is, hogy a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitele az MNB devizatartalékait növelte. “Nincs semmiféle titok az IMF megállapodás mögött, a leírt szándéknyilatkozat tartalmazza az összes lényeges feltételt” – hangsúlyozta Simor.

Az MNB Simor szerint azzal is segítette a bankok likviditásának növelését, hogy öt százalékról két százalékra csökkentette az előírt kötelező tartalékrátát, új fedezeteket is elfogadott a pénzintézetektől, amikor azok jegybanki hitelt vettek fel, és új refinanszírozási módokat nyitott meg. Eközben az állam azzal segítette a likviditás növelését, hogy nem bocsátott ki új államkötvényt, sőt, vissza is vásárolt a korábban piacra dobott állampapírokból.

“Az MNB számítása szerint az idei év utolsó negyedévében a bankok forint likviditása durván ezer milliárd forinttal növekszik, tehát hitelezésre ezer milliárd forinttal nagyobb összeg áll a bankok rendelkezésére” – tette hozzá a jegybank elnöke.

Simor András elmondta: az IMF-nek küldött szándéklevélben Magyarország kötelezte magát arra, hogy bővíti a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jogkörét, kiterjeszteni ellenőrzési, szankcionálási lehetőségeit. Az erről szóló törvényjavaslatot még az idén beterjesztik a parlamentnek.