Öt dolog, amire a héten figyelni kell a devizapiacon

2018. augusztus 21. kedd - 14:10 / piacesprofit.hu
  •    

Egyeztetések az amerikai védővámokról és jüan-árfolyam, török válság, olasz költségvetés, Fed-bejelentés: ezekre érdemes a héten figyelni a devizapiacon.

A devizapiacon ezen a héten öt témára mindenképpen érdemes figyelni – írja John Hardy, a Saxo Bank devizapiaci stratégiai igazgatója. Az első természetesen a kereskedelmi háború, amelyben újabb fordulatok várhatók: Kína úgy döntött, hogy delegációt küld Washingtonba alsóbb szintű egyeztetésekre, ami akár pozitív jel is lehet, de nagy áttörést nemigen kell várni ettől a kezdeményezéstől.

Trump elnök csak olyan megállapodást fog aláírni, amit a saját választói felé győzelemként tud eladni, Kína pedig egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy a vesztes szerepét játssza el. A korábban bejelentett vámok pedig, amelyek 16 milliárd dollárnyi árut érintenek, most csütörtökön lépnek életbe.

Jókora felfordulást okoz a török devizaválság
A többi feltörekvő piacot is magával rántja Törökország, a lírával együtt gyengül az euró és a forint is. Törökországban ráadásul elhúzódó válságra számíthatunk, mert nem valószínű, hogy a kormány hajlandó külső segítséget kérni.

Tovább eshet a líra

A második téma: Törökország és a török helyzet okozta volatilitás a feltörekvő piacok eszközeiben. A nagy kérdés az, hogy mikor terjed át a török probléma a feltörekvő piacokra, és hogy ennek mi lesz a legfőbb jele a piaci szereplők számára. Ez a piaci konszenzus szerint az USDTRY 7.00-ás szintje.

Ha Törökország legutóbbi lépései a spekuláció megfékezésére nem tudják a dollár/török líra árfolyamot ez alatt tartani, akkor jó eséllyel tanúi lehetünk annak, hogy a török líra gyengélkedése átterjed más feltörekvő piaci országokra. A dollár/líra árfolyamra minden bizonnyal nagy hatása lesz a Fed-elnök Jerome Powell beszédének, amit a nagy hagyományú jackson hole-i találkozón mond el a héten (augusztus 24-én, pénteken).

Recep Tayyip Erdogan török elnök. MTI/EPA

Recep Tayyip Erdogan török elnök – Fotó: MTI/EPA

A harmadik: Olaszország és az ország költségvetési vitái. Szorít az idő, nincs nyári pihenő, el kell készülnie az olasz költségvetésnek, és amire a piac kíváncsi, az a költségvetési deficit tervezett mértéke. Kétség ne legyen afelől, hogy a piac a kamatfeláron keresztül kegyetlenül reagálni fog arra, ha az újonc olasz kormány a költségvetési tervben túllépi az EU-s limitet (a GDP 3%-a). A helyzetet élezi az a tény, hogy az Európai Központi Bank a mennyiségi lazítás kivezetésén dolgozik. Mindenesetre a tízéves olasz állampapírok kamatfelára (a német hasonló időtávú állampapírokhoz képest) a múlt hét végén 280 bázispont volt, közel az ez évi maximumhoz.

A Fed elnökére figyel a világ

Negyedik téma. a kínai jüan. Az USDCNY kulcsfontosságú szintje a 7.00, és bár ettől még nem kerültünk távol, azért több lépcsőben is erősödött a jüan a közelmúltban. Ha a kereszt eléri a 7.00-ás szintet, jelentősen csökkenhet a kockázati hajlandóság. Ebből a szempontból is különleges figyelmet érdemel Powell Fed-elnök pénteki beszéde a jackson hole-i találkozón.

És végül az ötödik téma a már kétszer is emlegetett Powell-beszéd, amire pénteken kerül sor Jackson Hole-ban, a minden évben megrendezett gazdaságpolitikai szimpóziumon. Powell eddig minden alkalmat megragadott, hogy kifejezze szándékát, hogy folytatja a monetáris politika szűkítését, de erősödnek azok a hangok is, amelyek szerint a Fed nem hagyhatja figyelmen kívül a feltörekvő piacok összeomlásának kockázatát. Bármilyen célzás arra, hogy Powell enyhít álláspontján, komoly volatilitást eredményezhet a devizapiacon, és valószínűleg egy erős dolláreladási hullámot indít el. Ha viszont a Fed elnöke tovább folytatja a szűkítő lépéseket, könnyen visszacsúszhat a piac egy kockázatkerülő állapotba, a feltörekvő piaci devizákra pedig nagyobb nyomás nehezedhet. Gyanítom, hogy Powell nem fogja megkérdőjelezni a monetáris szűkítés folyamatát, de kérdés, hogy ez konszenzusos állapotot jelent-e. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az USA-állampapírok kapcsán hatalmas spekulatív short állomány halmozódott fel, emellett egy tekintélyes USD long állományt is megfigyelhetünk, és így már az is meglepetésnek számítana, ha Powell megnyilatkozása nem lenne igazán héja jellegű.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.