Devizahitel-megállapodás: segítség, de nem az igazi

2011. december 15. csütörtök - 16:55 / PP/MTI
  •    

A végtörlesztésből kimaradók, sőt, a törlesztési nehézségekkel küszködők számára is könnyebbséget jelenthet a kormány és a bankszövetség közötti megállapodás, amelyet csütörtök délben írtak alá Budapesten. A megállapodás adósok és a bankok mellett az állam is részt vállal a terhekből.

ff
Patai Mihály és Matolcsy György kézfogása a szerződés aláírása után
Fotó: MTI

Nagyon nehéz, de végül nagyon sikeres tárgyalássorozat végére kerül pont a megegyezéssel, amelynek középpontjában olyan egyezség áll, amellyel a bankrendszer, az ügyfelek és a kormány megosztja a terhet, a megállapodásba belépők törlesztőrészlete 30-35 százalékkal csökkenhet – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormány és a bankszövetség közötti megállapodás aláírása után a parlamentben. A megegyezéssel egy „labirintusból, amelyből kijönni nem könnyű", most a bankszövetséggel, a PSZÁF-fal, az MNB-vel együtt a kormány menekülési utat ajánl a mintegy egymillió devizahitelesnek. A megállapodást Patai Mihály és Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnöke, illetve alelnöke, Matolcsy György a nemzetgazdasági miniszter és Pleschinger Gyula, a tárca államtitkára írták alá.

fff
Balról jobbra: Gyuris Dániel, Patai Mihály, Matolcsy György és Pleschinger Gyula
Fotó MTI

Matolcsy – mint azt a portfolio.hu hírül adta – úgy fogalmazott, hogy ez egy devizahitel-kiváltási megállapodás, amely a frankban, euróban, illetve jenben eladósodottakat önkéntes döntés alapján vezeti ki a csapdából. Az egyezség alapján három szereplő – a pénzintézetek, a kormány és az ügyfelek – közötti tehermegosztásról van szó. A miniszter szerint a devizahitelesek havi terhe 30-35 százalékkal kisebb lehet.

Azt is mondta, hogy mindez a pénzintézeteknek ez 600 milliárd, a költségvetésnek 300 milliárd forint költséget jelent öt év alatt. De ennyi teher lekerül a devizahitelesek válláról – jelentette ki a tárcavezető, akinek reményei szerint ez a tehercsökkenés jelentős többlet-vásárlóerőként jelenik majd meg jövőre.

Patai Mihály szerint a megállapodás jó hatással lesz a forint árfolyamára és az ország megítélésére is. A megállapodás a devizahitelesek minden körére tartalmaz megoldást, a részleteket jogszabályban rögzítik majd, ez a kormány feladata. Gyuris Dániel azt hangsúlyozta, hogy a bankszektor és a kormány által kötött keretmegállapodás minden devizahitelesnek megoldást jelent, kiterjed a végtörlesztőkre, a rendesen fizető adósokra és a 90 napon túli késedelemben lévőkre is. (De ki fizeti meg a végtörlesztést?)

Késedelembe esettek 

Vásárol a Nemzeti Eszközkezelő
A megállapodás alapján a kormány biztosítja annak feltételeit, hogy a Nemzeti Eszközkezelő 25 ezer lakóingatlant tudjon megvásárolni 2014 végéig a következő ütemezés szerint: 2012 végéig 8 ezer, 2013 végéig 15 ezer, 2014 végéig 25 ezer darabot.

A kormany.hu-n közzétett megállapodás szerint a 90 napnál hosszabb késedelembe esett deviza jelzáloghitelesek esetében a bankszövetség tagjai vállalják, hogy a 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő mértékű és 90 napot meghaladó késedelembe esett devizajelzáloghitel-adósok tartozását – amennyiben a deviza-jelzáloghitel átváltására korábban nem került sor – forintra váltják, és a tartozás 25 százalékát elengedik 2012. május 15-éig, feltéve, hogy a devizakölcsön-szerződés megkötésekor a fedezeti ingatlanok forgalmi értéke összesen a 20 millió forintot nem haladta meg. A devizában nyilvántartott tartozást a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett, 2012. március 15. és 2012. április 15. között irányadó középárfolyamok átlagán válták át.

Otthonteremtési kamattámogatás
A kormány kiegészíti az otthonteremtési kamattámogatásról szóló, még ki nem hirdetett rendeletet egy további konstrukcióval, amelynek alapján időben csökkenő mértékű kamattámogatást nyújt azoknak, akiknek a devizahitelét a hitelező forinthitelre átváltotta, feltéve, hogy a hitelfedezetként szolgáló ingatlan a hiteladós életvitelszerű lakhatását szolgálja, és állandó lakcíme a fedezetül szolgáló ingatlanban van.

Rendesen törlesztők

A rendesen törlesztők 2012 végéig léphetnének be az árfolyam-rögzítési rendszerbe. A 180-270 forintos svájci frank, a 250-340 forintos euró és a 2,5-3,3 forintos japán jen közötti árfolyamsávokban az adós az alsó értéken törleszt, az árfolyamgát feletti rész pedig gyűjtőszámlára kerül, ám ennek a számlának csak a tőkerészét kell megfizetnie, mert a kamatrészre eső hányad 50 százalékát a pénzügyi intézmények, 50 százalékát a költségvetés viseli. A felső árfolyamszintek feletti árfolyamkockázatot teljes egészében a költségvetés viseli.

Tartalmazza a megállapodás azt is, hogy a bankok leírhatják a 2011. évben bevallott különadóból a kedvezményes végtörlesztési árfolyam alkalmazásából eredő veszteségeik 30 százalékát. (Egy korábbi döntés értelmében a munkaadók 7,5 millió forintig adómentes támogatást adhatnak dolgozóiknak a rögzített árfolyamú végtörlesztésre.)

Növekedési paktum
Matolcsy György azt is bejelentette: jövőre növekedési paktumot köt a kormány a bankszövetséggel, amelytől elsősorban azt várja, hogy a hazai kis- és középvállalatok, otthonteremtők, valamint az uniós pályázatokon indulók számára bővülni fog a hitelkínálat.