Csupa szép és jó Trump adóreformja

2017. szeptember 28. csütörtök - 10:38 / piacesprofit.hu
  •    

Tegnap az USA elnöke, Trump bejelentette a tervezett adóreformot, háromnegyed évvel a beiktatása után. A pozitív dolgok további részletek nélkül ki vannak emelve a kilenc oldalas dokumentumban, míg a „negatív” dolgok részleteit majd később tudhatják meg a vállalkozások.

A társasági adót 20 százalékra csökkentenék a korábbi 39 százalékról, ami ezzel a világátlag 22,5 százalék alá csökkenne. A személyi jövedelemadó kulcsait is megváltoztatják a korábbi 7-ről 3-ra, s az adómentes jövedelmet megduplázzák évi 12 ezer dollárra (házastársaknál 24 ezer).

fotó: flickr/Gage Skidmore

fotó: flickr/Gage Skidmore

Ösztönöznék a beruházásokat azok azonnali költségelemként való elszámolhatóságával, ami egy cash flow jellegű lépés. Ugyan a költségvetés felelősségi intézet még nem mondott véleményt a tervről, de egyes optimista becslések szerint a kieső mintegy 2 ezermilliárd dollár kompenzálódik a gazdaság élénküléséből adódó 3 ezermilliárd többletbevétellel, az elkövetkező 10 évre számítva.

Az Erste Befektetési Zrt. szakértői szerint várhatóan a Kongresszusnak és a költségvetési felelősségi intézetnek más lesz a véleménye, valószínűleg sokkal negatívabban fogja ezt látni az amúgy is elszállni látszó költségvetés fényében. Vagyis ez még mindig inkább marketingnek mind valós tervnek tűnik. A piac nem is reagált komolyabban a hírre.

Hát mégis lesz karbonadó?
Trump kampányígérete volt a cégeket sújtó adók csökkentése. De valamivel pótolni kell azt a bevételt, amitől az államkassza elesik. Az egyik lehetséges mód az üvegházgáz-emisszió megadóztatása. Utánanéztünk, mely országokban vezettek már be ilyen adónemet.