Csúnyán elbántak Spanyolországgal

2012. június 08. péntek - 07:48 / PP/MTI
  •    

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal leminősítette Spanyolországot csütörtökön a Fitch Ratings, egyebek mellett arra a becslésére hivatkozva, hogy a spanyol bankrendszer rendbetétele a spanyol hazai össztermék (GDP) 9 százalékával egyenlő költségvetési forrást is felemészthet.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamú spanyol szuverén hazai és küladósság besorolását az eddigi elsőrendű "A"-ról – a köztes "A mínusz" és "BBB plusz" besorolások kihagyásával – a gyenge befektetői osztályzatnak számító "BBB"-re rontotta, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A rövid lejáratú szuverén kötelezettségek besorolását a cég "F1"-ről "F2"-re minősítette vissza, ugyanakkor megerősítette a Spanyolországra is vonatkozó közös euróövezeti besorolási országplafont a lehetséges legjobb, "AAA" szinten.

 

Így mentenék a spanyol bankokat?
Sajtóhírek szerint a végveszélybe került spanyol pénzintézetekhez a spanyol állami bankmentő alapon (Frob) keresztül érkezhet támogatás az euróövezeti válságkezelő rendszerből (EFSF, ESM). A megoldás révén az euróövezeti partnerek nem közvetlenül a madridi kormánynak juttatnának támogatást, de nem is közvetlenül a bankoknak, ami valamennyi érdekelt számára megfelelő lehet. Mindenekelőtt azért, mert világossá tenné a piacok számára, hogy nem a spanyol államháztartás szorul külső segítségre, hanem a bankrendszer, vagyis a spanyol ügy merőben különböző természetű, mint például a görög válság. Mindemellett pedig a madridi kormánynak a görög, az ír és a portugál esettel ellentétben nem kellene a támogatásért cserébe szigorú megszorításokat végrehajtani és eltűrni a szuverenitás korlátozását. Elemzők szerint a spanyol bankoknak nagyjából 75-100 milliárd euró friss tőkére van szükségük, ám ekkora összeget az ország kormánya nem tud nélkülözni, a piaci finanszírozás pedig erőteljesen beszűkült. A 10 év lejáratú államkötvények hozama a 6,5 százalékos szint körül mozog: 6 százalékot meghaladó hozamok mellett a piaci finanszírozás fenntarthatósága megkérdőjelezhető.

Ez a besorolás azt jelzi, hogy a Fitch Ratings szerint jelenleg elenyésző az euróövezeten belüli konvertibilitási kockázat, és a cég nem számol azzal sem, hogy Spanyolország kikerülhet a valutaunióból. A leminősítés indoklásában a Fitch Ratings kifejtette, hogy saját becslései szerint a spanyol bankrendszer átalakításának és feltőkésítésének valószínűsíthető államháztartási költsége hozzávetőleg 60 milliárd euró lesz, de elérheti a 100 milliárd eurót is, ami az éves spanyol GDP-érték 9 százalékának felelne meg.

A Fitch korábbi alapeseti becslése még 30 milliárd eurós spanyol banki tőkepótlási költséggel számolt. A cég közölte, hogy új előrejelzése szerint a bruttó spanyol államadósság-ráta a hazai össztermék 95 százalékán tetőzik 2015-ben – akkor, ha a bankrendszer feltőkésítésének államháztartási költsége az alapesetben feltételezett 60 milliárd euró lesz.

A Fitch Ratings az idei év elején még arra számított, hogy a spanyol bruttó államadósság-ráta 2013 végén éri el csúcspontját, a GDP-érték 82 százalékán. A cég mindemellett a spanyol gazdaság teljesítményére adott prognózisát is rontotta: most már azt jósolja, hogy Spanyolország az idén és 2013 egészében is recesszióban lesz, jóllehet a Fitch korábbi előrejelzése 2013-ra szerény ütemű kilábalást valószínűsített.

A Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében "drámainak" nevezte Spanyolország szuverén adósprofiljának romlását, ami a cég szerint részben az európai szinten tett hibás gazdaságpolitikai lépéseket is tükrözi, mivel e hibák csak súlyosbították azokat a gazdasági és pénzügyi nehézségeket, amelyekkel Spanyolország kénytelen szembenézni.

A valutaunió reformjával kapcsolatos hiteles elképzelések és a hiteles pénzügyi "tűzfal" hiánya miatt Spanyolország és az európeriféria többi gazdasága ki van téve a tőkemenekítés kockázatának, és szűkült hozzáférésük a megfizethető költségvetési finanszírozáshoz is – áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő szerint Spanyolország különösen érzékeny az euróövezeti válság súlyosbodására, tekintettel magas – a GDP-érték hozzávetőleg 90 százalékával egyenlő – nettó külső eladósodottságára. Emellett "törékeny" a piaci bizalom azzal kapcsolatban is, hogy Spanyolország időben végre tudja-e hajtani a költségvetési konszolidációt és a bankrendszer átalakítását.

 

A Moody’s a bankokon ütött egyet
A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja, a Moody’s Investor Service leminősítette a három legnagyobb osztrák bankot: a Raiffeisen Bank International és az UniCredit Bank Austria adósság- és betéti besorolásait egy fokozattal, az Erste Group Bank AG osztályzatait két fokozattal rontotta. A Moody’s a múlt hónap közepén egyszerre huszonhat olasz bank osztályzatát rontotta: köztük a hazánkban is aktív az Intesa Sanpaoloét és az UniCredit-csoportét. Három nappal később pedig tizenhat spanyol pénzintézet került sorra.

A Fitch Ratings közölte: Spanyolország befektetésre ajánlott szuverén besorolása a cég azon feltételezésére alapul, hogy az euróövezet jelenlegi formájában fennmarad, és az eurójegybank (EKB), az euróövezteti mentőmechanizmus (EFSF/ESM), valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szélsőséges szükséghelyzetben pénzügyi támogatást nyújt Spanyolországnak a költségvetési finanszírozási válság elhárítása végett.

A Fitch néhány héten belül a második olyan hitelminősítő, amely megvonta Spanyolországtól az elsőrendű befektetői szuverén besorolást. Április végén a Standard & Poor’s jelentette be Londonban, hogy Spanyolország hosszú futamidejű államadósságának osztályzatát az addigi "A" szintről két fokozattal – a köztes "A mínusz" kihagyásával – "BBB plusz"-ra rontotta, és az új osztályzaton is negatív kilátást hagyott érvényben. Az S&P szintén azzal indokolta a lépést, hogy most már kétévi recessziót vár Spanyolországban, és növekvő kockázatát látja annak is, hogy a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorul.

A spanyol leminősítéshez fűzött akkori elemzésében a Standard & Poor’s közölte, hogy várakozása szerint a spanyol hazai össztermék az idén reálértéken 1,5 százalékkal, 2013-ban 0,5 százalékkal visszaesik.  Ez meredeken rontott prognózis, az S&P ugyanis addig 0,3 százalékos idei és 1 százalékos jövő évi spanyol GDP-reálnövekedéssel számolt.