Csúcsra jár a jelzáloghitelezés

2017. október 09. hétfő - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

Még a várakozásoknál is jobban pörög a jelzáloghitelezés az idén. A K&H szakemberei szerint a jelzáloghitel-piac nagysága az előzetes becslésüket is meghaladva az év végéig elérheti a 680-700 milliárd forintot, így a növekedés akár 30 százalékos is lehet - derül ki a bank összeállításából.

A K&H-nál ezt is meghaladó mértékben, 37 százalékkal nőtt az igénylések száma az év első hét hónapjában. A folyósított jelzáloghitelek összege pedig 33 százalékkal, 57 milliárd forintra nőtt. A boomban jelentős szerepe van az állami támogatásoknak: az igényelt lakáscélhoz kapcsolódó állami támogatások összege 34 százalékkal, 6,4 milliárd forintra emelkedett.

jobban megéri hitelből venni, mint bérelni

Kép: Pixabay

A várakozásoknál is jobban felpörgött az idén a lakossági hitelezés. A K&H szakembereinek előrejelzése szerint idén a jelzáloghitel-folyósítás 30 százalékos éves növekedéssel elérheti a 680-700 milliárd forintot a magyar piacon. Ez pedig meghaladja a bank korábbi prognózisában szereplő 600 milliárd forintos összeget.

„A bank az év első hét hónapjában összesen 57 milliárd forint értékben folyósított jelzáloghitelt, ami 33 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Bár az idén jelentős növekedésre számítottunk, de az eddig elért bővülés felülmúlja a korábbi várakozásainkat” – mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

Jól futnak a használt lakások

A kiemelkedő növekedésben fontos szerepet kaptak az állami támogatások is: januártól július végéig a K&H-nál összesen 6,4 milliárd forint támogatást igényeltek a lakossági ügyfelek, ez pedig éves összevetésben 34 százalékos gyarapodásnak felel meg. A K&H-nál az állami támogatásokon belül az igénylések 75 százaléka a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) célozta, amely például használt lakás vásárlásához adható. Az igénylések 13 százaléka az úgynevezett CSOK extrára irányult, amelynek keretében akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 10 millió forint kedvezményes teljes hiteldíjmutatójú hitel igényelhető. A lakáscélú beruházáshoz igényelhető áfavisszatérítés pedig 11 százalékos arányt képviselt.

„Az igényelt támogatások átlagos összege 2,3 millió forintról 2,8 millió forintra emelkedett egy év alatt, az igénylő ügyfelek átlagos életkora pedig 37 év. A támogatások nagy részét, azaz a kétharmadát még mindig használt lakás vásárlásához igényelték az ügyfelek, egyharmadát pedig új lakóház építéséhez, illetve új lakás vásárlásához” – mondta Rajna Gábor.

Még mindig veszik a panelt
Az elmúlt 2 évben gyorsabban keltek el a lakások és a családi házak mint az idén, de nyár végére belehúzott a piac, Az ingatlan.com adatai szerint országos átlagban az idén közel négy hónap kell egy lakóingatlan eladásához, de nagy különbségek vannak a különböző régiók és lakástípusok között. Budapesten átlagosan 76 nap kell egy eladáshoz, míg a községekben ez 228 nap. A leggyorsabban a panelek találnak gazdára.

Fordulat a lakosságnál

Rajna Gábor azt is elmondta, hogy tavaly megtörtént a fordulat a lakossági hitelpiacon és megkezdődött a növekedés, az idén pedig még meredekebb emelkedés látható. „Ez több tényezőnek köszönhető. Az alacsony kamatkörnyezet miatt a korábbi évekhez képest sokkal vonzóbbak a lakáshitelek és a személyi kölcsönök. A lakossági hitelpiac bővülését elősegíti a bérek emelkedése, ezen belül is például a nettó reálbérek növekedése” – mondta.

Bár a fontos lakossági hitelszegmensekben, így a lakáshitelezésben továbbra két számjegyű növekedést vár a K&H, a bank szakértői ennek ellenére nem tartanak attól, hogy túlzottan eladósodnának a háztartások. Rajna Gábor szerint ugyanis a lakosság a válság miatt sokkal óvatosabb lett, illetve fékek is vannak a rendszerben, ilyen például a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó korlátozás.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek