Csúcson volt az optimizmus az adótörvények előtt

2014. október 27. hétfő - 06:01 / piacesprofit.hu
  •    

Az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével – ahol a várakozások októberben érezhetően romlottak – minden ágazatban erősödött az optimizmus. A lakossági várakozások is javultak, bár nem olyan mértékben, mint szeptemberben.

Októberben csaknem elérte idei áprilisi, másfél évtizedes csúcspontját a GKI–Erste-konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és fogyasztói várakozások is érezhetően javultak; a cégek ezt megelőzően 1998 nyarán, a fogyasztók 2006 tavaszán voltak utoljára ilyen optimisták. Ezt várhatóan felülírja majd a jövő évi adótörvények várható hatása. Mind a lakosságot sújtó netadó, mind a munkáltatókat érintő cafeteriaváltozások bizonyára negatívan érintik majd az indexet.

Az ipari várakozások javulásában főként a rendelésállományok (ezen belül főleg a belföldi rendelések) és a termelési kilátások jóval kedvezőbb megítélése játszott szerepet. Kissé kedvezőbb lett a készletekről alkotott vélemény is, az elmúlt időszak termelésének megítélése viszont nem változott. Emelkedett az átlagos kapacitáskihasználás és szerződésállomány, nőttek az új rendelések. Az építőipari bizalmi index értéke októberben tizenhárom éves csúcsra emelkedett.

Az előző háromhavi termelési színvonal megítélése ugyan elég komolyan romlott, a rendelésállományé viszont kedvezőbbé vált. A szerződésekkel biztosított termelési periódus hossza az egy évvel korábbinál hosszabb, de az egy negyedévvel ezelőttinél valamivel kisebb. A kereskedelmi bizalmi index – az előző kéthavi emelkedést követően – visszaesett. Az eladási pozíció megítélése stagnáló készletszint mellett közepes mértében, a rendeléseké erőteljesen romlott. A szolgáltatói bizalmi index októberben emelkedett, főként a várható forgalom optimistább megítélése következtében. Az üzletmenet értékelése azonban rosszabb lett.

A foglalkoztatási szándék októberben – a kereskedelem kivételével – minden ágazatban érezhetően erősödött, s csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelést tervező cégek aránya az építőiparban és a kereskedelemben csökkent, a szolgáltató cégeknél nem változott, az iparban viszont erősödött. A fogyasztók inflációs várakozása tovább mérséklődött. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban sokat, a szolgáltató cégek körében kevesebbet javult, az építőiparban, a kereskedelemben, valamint a fogyasztók körében viszont kedvezőtlenebb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi növekedés után annál kisebb mértékben, de tovább emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és várható megtakarítási képességét is jobbnak ítélte, mint az előző hónapban. Valamelyest kedvezőbbnek látták az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

Egy kicsit sötétebb a jövő – de még mindig fényes
A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai tovább mérséklődtek, átlagosan 5,3 százalékos árbevétel és 3,5 százalékos eredménynövekedést feltételeznek. Az ismételt csökkenés ellenére ezek az értékek továbbra is felülmúlják az elmúlt pár évre jellemző várakozásokat. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások, míg a szektorok közül egyedül a szolgáltató cégek várnak átlag feletti növekedést.