CSOK: megúszható a nullás igazolás

2015. szeptember 29. kedd - 10:36 / piacesprofit.hu
  •    

A lakást vásárló családoknak a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igényléséhez igazolniuk kell, hogy nincs köztartozásuk. Ez két módon történhet, egyrészt egy 15 napnál nem régebbi „nullás” igazolással, másrészt, ha az igénylők kérik felvételüket a köztartozásmentes adatbázisba.

Kép: Pixabay

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Köztartozásmentes Adózói Adatbázisába KOMA-ba elektronikusan beadható kérelemmel lehet jelentkezni, mellyel a sorbanállás is elkerülhető. Miközben az adóigazolásért 3000 forint illetéket kell fizetni, addig a KOMA-ba költségek nélkül, ingyen lehet felkerülni és akár évekig is szerepelhet valaki a listán. Az adatbázis adatait bárki, bármikor megnézheti és minden olyan alkalommal lehet rá támaszkodni, amikor a tartozásmentességet kell igazolni – hívta fel a figyelmet a NAV.

A leglényegesebb feltétele, hogy a kérelmező ne tartozzon az államnak. Ha valaki már szerepel a listán, két ok miatt kerülhet le róla. Ha nem fizeti be időben a közterheket, vagy ha maga kéri a levételét.

Sokszor milliók múlhatnak a szabályok értelmezésén.

Amennyiben az adózó a hónap utolsó napján a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szerepeltetés feltételeinek megfelel, úgy a következő hónap 10. napján felvételre kerül az adatbázisba. Az adatbázis adatai bármikor, bárki által, azonosítás nélkül lekérdezhetők. A fentieken túl előnye, hogy a feltételeknek megfelelve további ügyintézés és költségek nélkül akár éveken keresztül lehet támaszkodni az adatbázisban szereplésre minden olyan alkalommal, amikor a tartozásmentesség igazolásának szükségessége felmerül.

A nemleges együttes adóigazolás elektronikusan az IGAZOL nyomtatványon, illetőleg postai úton, személyesen, vagy az állami adóhatóság Ügyféltájékoztató és Ügyintéző rendszerében igényelhető2. Az igazolás kiállítása illetékköteles, a kérelem benyújtásával egyidejűleg 3.000,-Ft eljárási illetéket kell megfizetni. Az együttes adóigazolás kiállításának határideje 6 nap. Az igazolás vonatkozásában az állami adóhatóság érvényességi időt nem állapít meg, azonban a fenti jogszabályból következően az igazolás a CSOK igénylése során nem használható fel, ha 15 napnál régebben került kiállításra. Ez esetben új igazolás iránti kérelem benyújtása válik szükségessé az előzőekben ismertetett feltételek mellett.

Nincs csatorna? Nincs CSOK
Amennyiben a lakás ráköthető a szennyvízcsatornára, úgy ezt meg kell tenni ahhoz, hogy a lakás legalább komfortosnak minősüljön, ami többek között feltétele a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) igénylésének – egyebek mellett így módosította a kormány a lakásfinanszírozási rendeletét, amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.