Családi autó: A lízingcégek felkészültek a rohamra

2019. július 08. hétfő - 10:31 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Extra keresletet hoz a fokozatosan bővülő magyar újautó-piacra és a lízingcégeknek a nagycsaládosok számára júliustól elérhető állami támogatás. A kedvezmény elősegítheti, hogy csökkenjen a teljes magyarországi autóflotta 14 évet meghaladó átlagéletkora.

Fontos, hogy az állami támogatás önerőként beszámítható az új autó árába, ugyanakkor a Lízingszövetség felhívja a figyelmet arra, hogy ezeknél az ügyleteknél is hitelképesnek kell lenniük a vásárlóknak a finanszírozáshoz. A lízingcégek felkészültek a várhatóan megnövekedő finanszírozási igények kielégítésére.

depositphotos.com

depositphotos.com

A kedvezmény extra keresletet hozhat az év első hat hónapjában közel 5 százalékkal bővülő újautó-piacon, ami 74 543 darabos eladást jelentett. Az autófinanszírozásban kulcsszerepet vállaló lízingcégeknél is plusz keresletet eredményezhet a támogatás bevezetése – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Magyarországon évente a háztartások mintegy 2 százaléka vásárol új gépjárművet. 175 ezer nagycsaládos háztartás él Magyarországon, akik jogosultak a támogatás igénybevételére. A Lízingszövetség arra számít, hogy a támogatás jelentős összege miatt a nagycsaládosok körében jelentősen megnő az autóvásárlási kedv, így könnyen elképzelhető, hogy a több, mint 3 évig elérhető támogatási program ideje alatt akár 10 százalékot meghaladó hányaduk dönt vásárlás mellett – emelte ki Tóth Zoltán.

A hazai autópark átlagéletkora 14 év – idézi fel a főtitkár. 14 évvel ezelőtt a legtöbb károsanyag kibocsátási norma a mai értékek tízszerese volt, így ezért is  kifejezetten üdvözlendő a  támogatási program.

Feltételek, önerő, hitelképesség
Az állami támogatás (főszabályként) vissza nem térítendő és a személygépkocsi-vásárlásnál elvileg önerőként is felhasználható, a teljes vételár kiegyenlítését kedvező zárt végű pénzügyi lízingkonstrukciókkal finanszírozhatják az érintettek.

Fontos azonban, hogy a hétüléses új autó vásárlását tervező nagycsaládosoknak teljesíteniük kell

Ennyit kell még hozzátenni, hogy meglegyen a családi autó
Kedvező feltételekkel cserélhetik le a meglévő kocsijukat vagy vásárolhatnak új, hétüléses autót az állami támogatásra jogosult nagycsaládosok. A szükséges összeget akár személyi kölcsönből is finanszírozni lehet – a money.hu összeállítása szerint.

a jogszabályok és a lízingcégek által előírt hitelképességi feltételeket, így például a minimális saját erőre és a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutatóra vonatkozó előírásokat is – tette hozzá a szakember.

A törlesztőrészlet mellett figyelembe kell venni a gépjármű fenntartási költségeit, így például a megkötni javasolt casco biztosítás díját is a háztartás teherbíró képessége megállapításakor. A támogatást a Magyar Államkincstár az adott autókereskedőnek fizeti ki, így a nagycsaládosoknak azt nem kell megelőlegezniük.

Az állami támogatással megvásárolt hétüléses új autó három éven belül csak akkor értékesíthető, ha a támogatás időarányos részét az állam javára visszafizetik; ez lényeges feltétele a kedvezmény igénybevételének. Ugyanez a következménye annak is, ha a lízingszerződés nemfizetés miatt felmondásra kerül.