Csak idő kérdése, mikor lesz ingatlanadó?

2010. február 01. hétfő - 11:08 / PP/MTI
  •    

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint hisztérikus kampánytémává vált az ingatlanadó, ami borzasztóan káros. Egy dologban azonban mindenki egyetért: még lehet ingatlanadó.

A pénzügyminiszter a Magyar Televízió A szólás szabadsága című vasárnap esti műsorában azt mondta, Magyarország akkor kerül le végképp a pénzügyileg veszélyeztetett országok listájáról, ha az elmúlt egy évben befutott költségvetési pálya stabil marad, és a választás után létrejövő kormány sem változtat rajta.

Ha Magyarország azt a lazább költségvetési politikát követte volna, amit Surányi György javasolt a Népszabadság szombati számában, akkor "mi is a nemzetközi befektetők céltábláján lennénk, akikről úgy beszélnek, mint akik nem képesek stabilizálni helyzetüket" – reagált a cikkel kapcsolatos riporteri felvetésre Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter szerint a szakértők által szükségesnek tartott kérdésről, az ingatlanadóról nem lehet beszélni Magyarországon, mivel politikai hisztéria veszi körül.

Frissített az APEH
Az adóhatóság az Alkotmánybíróság (AB) határozatában foglaltaknak megfelelően módosította az egyes nagy értékű vagyontárgyakkal összefüggő kötelezettségek bevallására szolgáló 1042-es bevallás nyomtatványt, a hozzá tartozó útmutatót, valamint a bevallás kitöltését segítő, az APEH honlapján elérhető programját is. Aktualizálta az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó alapvető szabályairól szóló információs füzetet is. Az adóhatóság éppen ezért azt kéri, hogy azok, akik az APEH honlapján elérhető programmal készítik el 1042-es bevallásukat, minden esetben a legutolsó verziót töltsék le, akkor is, amikor más bevallással együtt kell teljesíteni az egyes nagy értékű vagyontárgyakkal összefüggő kötelezettséget. A nyomdai úton előállított 1042-es bevallás lakóingatlanokkal kapcsolatos részeit figyelmen kívül kell hagyni, a bevallás 01-es lapját pedig át kell húzni.

"Csak" egy technikai részt vitat az Ab

Oszkó kudarcnak tartja, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vagyonadóhoz kapcsolódó ingatlanadót, de a kidolgozott vagyonadóztatás koncepciója igen csekély változtatással "bármikor elővehető a fiókból".

Az Alkotmánybíróság egy olyan technikai részletet kifogásolt a törvényben, amely egy szám átírásával módosítható – magyarázta a pénzügyminiszter. Az Ab ugyanis azt kifogásolta, hogy ha valaki önbevallással állapítja meg az ingatlana forgalmi értékét, és több, mint tízszázalékos eltérés van a valós forgalmi értékhez képest, akkor az APEH bírságot vethet ki.

Ha a törvény például 40 százalékra tágítja ki az eltérés összegét, akkor azt az Alkotmánybíróság valószínűleg nem kifogásolta volna – jelezte Oszkó Péter.

A jobboldal sem zárja ki az ingatlanadó lehetőségét

Az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, de kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető – mondta még a múlt héten Mádi László, a Fidesz lakáspolitikusa. A képviselő nem adott konkrét programot a Fidesz lakás- illetve adópolitikájára, de alapelvként rögzítette, hogy stratégia és partnerség szükséges a továbblépéshez. Problémaként említette, hogy amíg a lakbér és a lakáshitel törlesztőrészlete azonos, addig az emberek tulajdont akarnak szerezni. Ugyanakkor a törlesztést sokan nem bírják fizetni, őket egy rugalmas rendszerben bérlakáshoz kell juttatni – vélte Mádi László. A lakáshitelekkel kapcsolatban a bankok és a lakosság között álló pénzügyi vállalkozások jogi szabályozását nevezte sürgető feladatnak a Fidesz lakáspolitikusa.

A Jobbik a következő választási ciklus végére – szintén csak megfelelő előkészítés után – bevezethetőnek tartja az ingatlanadót, de csak az 50 millió forintnál drágább ingatlanokra – közölte Lenhardt Balázs, a Jobbik Magyarországért gazdasági kabinetjének vezetője.

A Jobbik a "potyautasok" miatt tartja szükségesnek az ingatlanadót, mivel így az ingatlanokba fektetett feketejövedelmek  mégis adóznának. A technikája az lenne, hogy a személyi jövedelemadóból levonható lenne az ingatlanadó. Adóköteles lenne a kereskedelmi láncok ingatlanvagyona, de a termelő cégeket nem terhelnék vele – fejtette ki Lenhardt Balázs. Elképzelésük szerint a nyugdíjasok differenciáltan kapnának mentességet: aki régóta lakik a házában, annak nem kellene fizetnie.