Csak ideiglenes az ingatlanárak megtorpanása

2018. május 14. hétfő - 15:07 / piacesprofit.hu
  •    

A szakemberek fél évvel ezelőtt még nem gondolták volna, hogy ilyen biztonságban van az ingatlanpiac, de az előrejelzések szerint a következő 3–5 esztendőben további árnövekedés lesz érzékelhető. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy látja, kiszámítatlan, mennyit tud még nőni a szegmens.

Az utóbbi időben jól teljesítettek a vállalkozások, az emberek pénzt kerestek, és kezdenek bízni a hitelekben – ez mind árfelhajtó tényező az ingatlanpiacon. Gadanecz Zoltán arról beszélt, meglátásuk szerint az elkövetkező 2-3 évben akár 20–50 százalékos bérnövekedés is lehet, hiszen ahhoz, hogy a munkaerőpiac fejlődni tudjon, több fizetés is kell. Ez azt jelentheti, hogy a magánszemélyeknek több lehetősége lesz vásárolni, hitelképesebbé válnak, és megvehetik álmaik otthonát.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa kiemelte, a vásárló ügyfélréteget négy csoportra lehet osztani:

Mutatjuk, hol éri meg lakást venni
Ismét jó befektetés a lakásvásárlás. Hosszú távú bérbeadásnál a megtérülés szempontjából azok a kerületek és városok a legvonzóbbak, ahol magas albérleti díjak és értéknövekedés mellett lehet kedvező áron lakást venni. Ilyen Budapesten többek között az V., VI., VII., VIII. és IX. kerület, míg vidéken Debrecen, Kecskemét és Sopron mellett Szolnok és Tatabánya is versenyképes hozammal kecsegteti a lakásbefektetőket.

–   A szükségcserélő, aki családbővülés, vagy sajnálatos haláleset miatt vásárol. Ez a legnagyobb piac, mindig működik.
–   Az olyan hétköznapi ember, aki üzletként, befektetésként tekint az ingatlanra. Az utóbbi félévben ők költötték el a legtöbb pénzt ingatlanra.
–   A hiteles vásárlók, akik az álmaikat valósítják meg, akik tudatosan hitellel készülnek arra, hogy lakócélból ingatlant vesznek.
–   És két befektetői ágazat. Az egyik nem a saját tőkéjét forgatja, és nagyobb kockázatot vállal, tudva, hogy milyen hozamot hozhat neki. A másik a külföldi befektetők csoportja, akiknek kedvező Magyarország.

„Fél évvel ezelőtt még nem gondoltuk volna, hogy ilyen biztonságban van az ingatlanpiac. Az elkövetkező 3–5 évben ez nem fog változni, és érezhető árnövekedés lesz” – mondta a szakértő.

Ami a négyzetméterárakat illeti, az átlag lassan 600 ezer forint fölé emelkedik. Mint Gadanecz Zoltán fogalmazott, egy kedveltebb budai régióban korábban 400 ezer forintos négyzetméteráron is hozzá lehetett jutni egy 50-60 négyzetméteres lakáshoz, de ez most már a milliós határt súrolja. „A beljebb lévő pesti kerületekben hasonló a helyzet, 600 ezer forint fölé kezd menni az átlag négyzetméterár. Ez pár évvel ezelőtt 300-400 ezer forint környékén volt. Sőt, a válságot megelőzően a 450 ezer forint is soknak volt mondható, csak a prémium szegmensekben lehetett ilyenről beszélni.”