Budapesten nem elég a CSOK a nagyobb lakáshoz

2017. június 28. szerda - 19:00 / piacesprofit.hu
  •    

Pontosabban mindösszesen két külső kerületben van lehetőség arra, hogy egy 3 gyerekes család a CSOK igénybevételével 60 négyzetméternél nagyobb lakásba tudjon költözni. Mindeközben 2017 júniusában 27 100 új építésű társasházi lakást építenek, illetve terveznek a fővárosban, ami 14,6 százalékkal haladja meg az idén márciusban mért értéket.

A legtöbb új lakást a XI. (7168 db) és a XIII. kerületben (6990 db) építik a beruházók. A legtöbb projekt szintén e kettőben épül: a XIII.-ban 85, míg a XI.-ben 59 db.  Az eladásra váró lakások száma 16 ezer, ami a teljes új építésű állomány 60 százaléka. A szabad lakások 47,5 százalékát, összesen 7600 lakást hirdetnek a beruházók. A többi lakás még a tervezés fázisában tart, és még nincsen meghirdetve, vagy csak regisztrálni lehet az érdeklődőknek. Az év elejéhez képest a lakáskínálat 29 százalékkal nőtt, míg az eladatlan lakások aránya nem változott. Az átlagárak kerületenként változóak, de összességében átlagosan 0,9 százalék növekedés volt tapasztalható a meghirdetett kínálati fajlagos árak tekintetében. Az eladatlan készlet növekedéséből arra lehet következtetni, hogy az enyhe árnövekedést az építőipari kivitelezői és az építőanyagárak növekedése generálja.

Vidéken igazán népszerű a CSOK
Több mint 4500 CSOK-igénylés érkezett a K&H-hoz 2017 áprilisáig. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény jelenleg is elérhető feltételrendszerét 2016 januárban módosították, az azóta befogadott kérelmek összege meghaladta a 12 milliárd forintot – közölte a bank. A legtöbben még mindig használt lakás vásárlásához igénylik, a támogatások többségét pedig vidéken folyósítják.

Az ujotthon.hu megvizsgálta, hogy mely kerületekben mennyit ér a CSOK 10+10 milliós konstrukciója, egyáltalán hol van esély arra, hogy egy három gyermekkel költözni szándékozó család 60 m2-nél nagyobb alapterületű lakást vásároljon, feltételezve, hogy némi önerővel is rendelkeznek.

Soóki-Tóth Gábor, az ujotthon.hu elemzője szerint a rendelkezésére álló 25 millió forintért minimum 60 négyzetméteres lakást mindösszesen két külső kerületi projektben tud venni 5 millió forint önrésszel az a család, amely 10+10 milliós konstrukcióval élni tud, azaz van akkora jövedelme, ami a 10 millió forintos hitel törlesztéséhez elegendő : a IV. kerületi  Napliget lakópark 63 lakásos társasházában vagy a XXIII. kerületben egy négylakásos társasházban. Mindkét projekt a városhatár közelében található, kötött pályás tömegközlekedés nélküli helyszínen.

A használt lakások árának növekedése a CSOK-kal kombinálva szintén megindíthatja a költözni vágyók fantáziáját. Az átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve egy 2-3 szobás, 60-70 négyzetméter alapterületű használt társasházi lakás ma Budapest külső kerületeiben 22–24 millió forintért adható el, a paneleknél ez az ár átlagosan 18–20 millió forint. Ha a család mindössze a régiből újba kíván költözni, hitel nélkül +10 millióval, azaz 28–34 millió forinttal kalkulálhat. Ezért a pénzért, a meglévővel azonos alapterületű, 60-70 négyzetméteres lakást a IV., X. és XIII. kerületekben találnak, ha viszont nagyobba költöznének, 80-90 négyzetméteres lakást csak elvétve találnának Budapesten a pénzükért. A legnépszerűbb XI. és XIII. kerületek átlagos kínálati árával számolva a fenti összegen felül minimum 20 millió forint hitelre is szükség lehet a tágasabb új társasházi otthon megvásárlásához.

tablazatA kerületek átlagos új lakás kínálati árszintjén számolva 25 millió forintért, minimum 60 négyzetméteres lakást csak a XVI. és XXIII. kerületekben lehet vásárolni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a valós kínálatban szerepel olyan lakás, amely a CSOK feltételeinek is megfelel. 35 millióval számolva a külső pesti kerületek többségében épülő projektek lakásai elvileg megfelelnének a kritériumnak, azonban az értékesítésre váró lakások kínálata igen szűkös, kevés választási lehetősége van annak, aki régi lakását eladva hitel felvétele nélkül új lakásba szeretne költözni a fővárosban.