Budapest előkelő helyen Európa technológiai központjai között

2016. december 19. hétfő - 20:19 / piacesprofit.hu
  •    

Európa legjelentősebb technológiai központja London, Párizs és Berlin a CBRE Európai technológiai klaszterek kutatása szerint. A három nagy európai főváros után München, Madrid és Dublin következik, Budapest pedig a hetedik a listán.

Kép:Fotolia

Kép:Fotolia

A vizsgált 35 nagyváros mindegyikében legalább 40 ezer alkalmazott dolgozik a technológiai cégeknél, a lista élén álló Londonban több mint 430 ezren vannak, és minden 5. irodai munkatárs ebbe a csoportba tartozik. Budapesten is közel 100 ezer munkavállaló dolgozik az IKT-szektor cégeinek, amelyek a város modern irodaterületének több mint 15 százalékát bérlik.

Az elmúlt 5 évben a technológiai szektor sokkal gyorsabban bővítette alkalmazottai számát, mint más irodában működő vállalatok iparágai, és a technológiai szektor a következő években is felülteljesítő lesz a létszám növelésében. Ez jellemzi az olyan nyugat-európai városokat, mint Berlin, Dublin, London, München és Bécs, valamint a gyorsan fejlődő felzárkózó piacok közül Budapestet, Bukarestet és Isztambult is.

Számos európai nagyvárosban a technológiai vállalatok által bérelt irodaterület a 2008-2009-es gazdasági világválság előtt jellemző 10 százalékról 2016-ra folyamatosan, 16 százalék fölé nőtt, megelőzve a banki és pénzügyi szektor által bérelt terület növekedését.

Londonból, Münchenből és Párizsból érkezik a legtöbb szabadalom-kérelem az Európai Szabadalmi Hivatalhoz. Egyes technológiai központok bizonyos alszektorok vállalatait vonzották magukhoz. A digitális hirdetéssel foglalkozó cégek aránya Berlinben például kimagasló, hasonlóan kiugró az IT-szolgáltatók részesedése a budapesti irodapiacon.

„London és Párizs Európa vezető technológiai piacai, és a jelentős bérlői kör kereslete hajtja előre az irodapiacot. Mindazonáltal a CBRE jelentése szerint a kontinensen még számos jelentős vonzó technológiai lokáció van, mint a lista első 10 helyezettje közé tartozó Berlin, Madrid, Dublin és Budapest. A 20 legfontosabb városon kívül még Köln, Torino, Utrecht technológiai vállalatai továbbra is magas arányban foglalkoztatják a munkavállalókat, és várakozásaink szerint Lyon és Zürich más piacoknál gyorsabban növeli majd a technológiai alkalmazottak számát.” – mondta Richard Holberton, a CBRE kutatási igazgatója.

A cégek felét letarolja a technológia
A jelenlegi vállalatok fele 2021-ben nem fog létezni jelenlegi formájában a technológiai forradalom hozta átalakulások következtében – derült ki egy friss kutatás eredményeiből. A digitalizáció nem valami távoli jelenség: a cégvezetők 98 százaléka már a bőrén érzi a változásokat.