Brüsszelben kilincselünk az uniós pénzekért

2013. augusztus 27. kedd - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarország és az Európai Bizottság szakértői egyaránt azon dolgoznak, hogy hazánk elkerülje az EU-s források elvesztését - közölte a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára. A tárgyalások szemptember elején folytatódnak, Lázár János vezetésével.

A jövő hónapban visszatérünk az uniós forrásokra – kép: SXC

Szeptember elején tárgyal újra Brüsszelben Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését is ellátja kormánybiztosként és Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos – mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára a visegrádi négyek uniós ügyekért felelős államtitkáraival folytatott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón hétfőn Balatonfüreden.

Három uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen az Európai Bizottság a Magyarországnak folyósítandó támogatások kifizetését. Az MTI-nek augusztus közepén név nélkül nyilatkozó, az ügyet ismerő bizottsági tisztviselő elmondta: a pénzeket azt követően fagyasztották be, hogy a bizottsági átvilágítás “jelentős hiányosságokat” talált a kérdéses operatív programok irányításában és ellenőrzésében. A bizottsági forrás nyolc operatív program uniós finanszírozásának ideiglenes felfüggesztését erősítette meg, de sem azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mekkora összeget tart vissza Brüsszel, sem azt, hogy a szabálytalanságok miatt mekkora összegtől eshet el Magyarország.

Győri Enikő a hétfői sajtótájékoztatón kijelentette: megegyezésre kell törekedni a brüsszeli testülettel, mert ha az ügy megoldását az Európai Bíróságtól várnák, a jogerős ítéletig a támogatás érintett összegét elveszítheti az ország. A jelenlegi, 2007-ben kezdődött uniós költségvetési időszak idén véget ér, szavai szerint ezért tartott a brüsszeli testület “nagytakarítást” a folyamatban lévő ügyekben, a felfüggesztés nem volt váratlan.

Piotr Serafin lengyel EU-ügyi államtitkár szerint a hasonló esetek elkerüléséhez a legfontosabb az állandó kapcsolattartás az Európai Bizottsággal. Mint mondta, bármelyik tagállammal megtörténhet, hogy felfüggesztik az uniós források kifizetését, a V4-ek – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – együttműködése a kohéziós politika jogi szabályozásának átültetésében is hasznos. A visegrádi országok együttműködésének eredményessége a már elfogadott 2014-2020-as uniós költségvetésről szóló tárgyalásokon is megmutatkozott, az összefogásnak a kohéziós támogatások későbbi programozásában is fontos szerepe lesz – vélekedett.

Nem tudni mennyit veszíthetünk
Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár szerint valós a veszélye annak, hogy 500 milliárd forint uniós pénz “bentragadhat” a jogvita miatt, egy név nélkül nyilatkozó bizottsági tisztviselő a más forrásokban megjelent 2,7 milliárd eurós (vagyis mintegy 800 milliárd forintnyi) „riogatást” túlzónak tartja. Lázár János pedig 50-100 milliárdos bírsággal számol cserébe a pénzek feloldásáért – írtuk korábban.

Peter Javorcik szlovák EU-ügyi államtitkár is azt hangsúlyozta, hogy a támogatások befagyasztása időről időre még a régi tagállamoknál is felmerül, ezért abban nincs semmi meglepő.

Vojtech Belling, Csehország uniós ügyekért felelős államtitkára szerint a négy visegrádi ország azonos problémákkal küzd az uniós források felhasználásánál. Csehországban tavaly fagyasztott be az EU egyes operatív programokat, akkor ezek újraindításához hosszú tárgyalássorozatban kellett külön akciótervet kidolgozniuk – mondta. Véleménye szerint ragaszkodni kell ahhoz, hogy a források felhasználásánál minden tagállamra ugyanazok a világosan megfogalmazott feltételek vonatkozzanak.

Korábban Lázár János úgy nyilatkozott, sürgős akciótervet dolgoz ki a kormány a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor