Brüsszel Bajnai mellett

2009. április 28. kedd - 21:04 / MTI
  •    

Magyarország helyes, megfelelő intézkedéseket tesz a gazdaság "megfordítására", vagyis a fellendülés irányába terelésére, mondta az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso kedden Brüsszelben, miután találkozott Bajnai Gordon miniszterelnökkel. 

Barroso biztosítékokat kapott arra, hogy Magyarország teljesíti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU feltételeit, amelyek a tavaly novemberben megszavazott, 20 milliárd eurós készenléti hitelkerethez kapcsolódnak. A bizottsági elnök, miután megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterelnökkel, újságírók előtt elmondta, hogy az Európai Bizottság támogatja az új magyar kormány által bejelentett válságkezelő intézkedéseket és reformprogramot.

Bajnai a sajtótájékoztatón azt mondta: azért utazott Brüsszelbe, hogy bemutassa a magyar válságkezelő programot, és bizalmat, támogatást kérjen az uniótól. Megállapította, hogy Magyarország számára az Európai Unió biztos hátteret jelent a bajban. (Oszkó Péter pénzminiszter Washingtonban mutatta be a kormány programját.)

Nehéz helyzetben vagyunk

Barroso utalt arra, hogy az ország 2007 és 2014 között 25,3 milliárd euró támogatáshoz jut az EU strukturális alapjaiból, valamint hogy néhány hónapja a fizetési nehézségek áthidalása végett az unió – együtt a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal – összesen mintegy 20 milliárd eurós segítséghez járult hozzá. Barroso jónak minősítette az uniós fejlesztési pénzek magyarországi felhasználását. A bizottsági elnök megállapította, hogy Magyarország most különösen nehéz helyzetben van, a visszaesés sok magyart nagyon súlyosan érint. A bizottság – hangsúlyozta – támogatja azokat az intézkedéseket, amelyek a rossz irányú folyamatok megfordítását, az ország fenntartható növekedési pályára állítását, munkahelyek teremtését célozzák.  José Manuel Barroso megjegyezte: az egyensúlyhiányt, "amelyet hagytak növekedni", a globális válságtól függetlenül is fel kellene számolni középtávon. Ezért is üdvözölte az új kormány által e hónapban bejelentett válságkezelő intézkedéseket.

Barroso fontosnak nevezte a Magyarország iránti beruházói bizalmat és a forintra nehezedő nyomás csökkentését. Elismerte, hogy a szükséges intézkedések egy részét nem könnyű megvalósítani. Kitért arra: az unióban más országokban is felmerül a kérdés, miként lehet elérni, hogy több ember dolgozzék, és ez érinti a nyugdíjkorhatárt is. Bajnai, aki úgy fogalmazott, hogy Magyarország mély gazdasági válságban van, tájékoztatta Barrosót mind a rövid távú kárenyhítést célzó válságkezelő intézkedésekről, mind azokról a szükséges reformlépésekről, amelyeket mindeddig halogattak Magyarországon. Célként fogalmazta meg olyan növekedési program megvalósítását, amelynek "a középpontjában a munka áll, többen dolgoznak, többen fizetnek adót".