Brüsszel lenyeli az útdíjbékát

2014. november 26. szerda - 13:48 / piacesprofit.hu
  •    

Eljárásjogi szabályok miatt megszünteti az Európai Bizottság a Magyarország ellen az e-útdíjrendszer pályáztatás nélküli kiépítése miatt indított kötelezettségszegési eljárást.

Kép: SXC

A neve mellőzését kérő tisztviselő azt közölte a Magyar Távirati Irodával, hogy a bizottság amiatt kénytelen lezárni az eljárást, mert a megtámadott szerződést teljesítették, és a szolgáltatásért járó pénzt kifizették, és ebben az esetben a brüsszeli testület már semmit sem tehet.

“Az eljárást eljárásjogi előírások miatt zárta le a bizottság, de továbbra is úgy gondoljuk, hogy ezzel Magyarország nyilvánvalóan megsértette az uniós közbeszerzési szabályokat” – közölte a bizottsági tisztviselő. A földtörvénybe viszont valószínűleg beleveri a kormány orrát Brüsszel.

Magyarország tavaly áprilisban, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva pályáztatás nélkül ítélte oda a rendszer kiépítésére szóló megbízást az I-Cell Mobilsoft Zrt-ből és az ARH Informatikai Zrt-ből álló konzorciumnak. A bizottság úgy vélte, a nemzetbiztonságra való hivatkozás kritériumai nem teljesültek, s pár hónappal később megerősítettnek látta, hogy az eljárás során Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós közbeszerzés szabályait, az egyenlő elbánás, a diszkriminációmentesség és az átláthatóság elveit, ezért kötelezettségszegési eljárást indított.

Mint azt korábban megírtuk, az e-útdíjrendszer esetében Brüsszel azt kifogásolta, hogy az állam közbeszerzési eljárás nélkül kérte fel a két cégből álló konzorciumot a rendszer kiépítésére és működtetésére. A brüsszeli testület illetékesei tavaly április óta kapcsolatban álltak a magyar hatóságokkal, de Budapestnek nem sikerült meggyőznie Brüsszelt arról, hogy miért volt indokolt a közbeszerzési pályázat mellőzése.

Vannak még nyitott kérdések

Brüsszel szerint a környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabály sincs összhangban az uniós joggal. Emellett új kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a jogosítványokról szóló uniós irányelv nem megfelelő átültetése miatt, valamint a határokon átnyúló egészségügyi ellátást, a betegjogokat szabályozó, 2011-ben elfogadott uniós jogszabályt sem megfelelően ültette át Magyarország a saját jogrendjébe.

versenytörvény és a plázastop sem nyerte el az Unió tetszését.

Ennyi volt az adómentes pálinkának
Az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvény-tervezet szerint a jelenlegi 200-ról 50 literre csökkenne a magánfőzés keretében előállítható párlat mennyisége, ezenkívül a magánfőzéshez kapcsolódó kedvezmények csak a gyümölcstermesztő magánszemélyekre vonatkoznának.