Brit milliárdok fagytak be Izlandon

2008. október 10. péntek - 09:35 / MTI
  •    

Példátlan államközi feszültség alakult ki csütörtökre Nagy-Britannia és Izland között, miután kiderült, hogy brit önkormányzatok és rendőrkapitányságok összesen több mint 800 millió fontja ragadt be csődbe ment izlandi bankokban, és a brit kormány elkezdte befagyasztani izlandi cégek nagy-britanniai vagyonát. Izland ugyanakkor "terrorellenes eszközök" alkalmazásával vádolta meg Londont.

A csütörtökre hivatalossá vált adatok szerint 98 angol, walesi és skót önkormányzat, 15 rendőrhatóság és a londoni városi tanács közlekedési hatósága, a Transport for London összesen 860 millió font betéthez nem jut hozzá. E közpénzeket kedvező kamatozást kínáló, ám a pénzügyi válság miatt csődbe ment izlandi bankoknál helyezték el az érintett brit hatóságok.

A BBC értesülése szerint ráadásul az Izlandon befagyott brit bankszámlák összege ennek sokszorosa is lehet a vállalati szektor izlandi számláival együtt: Gordon Brown miniszterelnöknek a birminghami kereskedelmi kamara vezetője állítólag azt mondta, hogy cégszámlákon 11,5 milliárd font van nem fizető izlandi bankokban.

Brown a BBC-nek csütörtökön azt mondta: “teljesen elfogadhatatlan”, ami Izlandon történt. Hozzátette: személyesen vette fel a kapcsolatot az izlandi miniszterelnökkel, közölve vele, hogy London törvénysértőnek tartja az izlandi pénzügyi hatóságok hozzáállását. A brit kormányfő kijelentette, hogy London, “ahol csak tudja”, befagyasztja az izlandi vállalatok Nagy-Britanniában tartott vagyonát, és “további lépéseket” tesz az izlandi hatóságok ellen a pénz visszaszerzése végett. Brown szerint az izlandi pénzügyi szervek “nemcsak az izlandi, hanem a brit népet is cserbenhagyták”.

Geir Haarde izlandi miniszterelnök csütörtöki reykjavíki sajtóértekezletén ugyanakkor azt mondta: kormánya úgy értesült, hogy London “terrorellenes törvényeket alkalmaz” Izland ellen, ami “nem túl szép eljárás”.

A rendkívül magas külső finanszírozási igényű izlandi gazdaság – amelynek fejleményeit a feltörekvő piacokon aktív befektetők is szoros figyelemmel követik – és a gazdaság méretéhez képest hatalmas külső kötelezettségekkel terhelt izlandi bankrendszer gyakorlatilag összeomlott a globális pénzügyi válság okozta likviditásszűke miatt. Izland szuverén adósosztályzatait a héten több nagy hitelminősítő is agresszív mértékben, esetenként egyszerre három fokozattal rontotta.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő egy héten belül kétszer is lépett, összesen öt fokozattal a még épphogy befektetésre ajánlott “BBB” alapsáv alsó szélére süllyesztve a hosszú futamú izlandi devizaadósság besorolását, és továbbra is fennhagyva az osztályzatot a negatív előjelű figyelőlistán. Ha az izlandi devizaadós-kockázati besorolás innen tovább romlik, akkor már kiesik a befektetésre ajánlott sávból, és a magas hozamú spekulatív kategóriába kerül át.