Brexit: még a dátumot sem sikerült eltalálni

2019. március 25. hétfő - 11:29 / piacesprofit.hu
  •    

Alig néhány nappal azután, hogy sikerült halasztást kikönyörögnie a briteknek az Európai Uniótól, az angol Pénzügyminisztérium és a pénzverde óriási bakiba futott bele.

Március 29- ez volt a Brexit eredeti dátuma. A múlt heti halasztással ezt sikerült néhány héttel kitolnia a briteknek, az angol Pénzügyminisztériumot és a több mint ezeréves pénzverdét (The Royal Mint) azonban a jelek szerint senki sem értesítette, mert ezzel a dátummal díszített Brexit-emlékérmet sikerült a piacra dobniuk.

Losoncz Miklós: az EU-n kívül is van élet, csak sanyarú
Az Európai Unió politikailag csak nyert a brexit-folyamattal, a britek távozásának gazdasági hatásait bőven enyhíti a tény, hogy most egységesebb, mint valaha. A britek példáján pedig most más, ingadozó tagállamok is láthatják, mibe kerül a szuverenitás. Dr. Losoncz Miklós, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzora szerint az Egyesült Királyság előtt egyszerűen nem létezik jó kimenetel.

Az emlékérme készítését még szeptemberben jelentette be a brit kormány – gesztust téve az euroszkeptikus politikusoknak, – csak éppen homokszem csúszott a gépezetbe. Az időpont ugyanis már nem stimmel, de senkinek sem jutott eszébe leállítani a pénzverdét. Ezért az 50 centes érme március 29-én, a régi dátummal válik elérhetővé a gyűjtőknek. (Az érme kereskedelemi forgalomban nem használható.)

A Sun bulvárújság (ami egyébként a kilépéspártiak egyik fő támogatója) „hatalmas blamázsként” értékeli az érmét, mert az minden kilépéspárti meghiúsult reményeit jelképezi. Egyébként jelenleg éppen azon vitatkoznak a britek, hogy megsemmisítsék-e az érméket, vagy dobják őket így piacra – ez is szép áthallás a Brexit-folyamat teljes menetére.

A britek egyébként humorosan fogják fel a helyzetet, a Munkáspárt azzal froclizza a konzervatív pénzügyminisztert, hogy a Brexittel végre elérte, hogy „visszanyerte a kontrollt” a saját pénzük felett.