Brexit: az összeomlás elmaradt, de a britek a sor végén kullognak

2018. június 27. szerda - 14:14 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Az ország miniszterelnöke, pénzügyminisztere, valamint az IMF, a nagy bankok két éve óvták a briteket, hogy az EU-ból való kilépésre szavazzanak. Az ellenzők által kilátásba helyezett gazdasági visszaesés ugyan elmaradt, de míg a britek még két éve az Egyesült Államokkal vezették a G7, a fejlett ipari országok listáját, most az utolsó előtti helyen vannak.

David Cameron, az akkori konzervatív miniszterelnök és pénzügyminisztere, George Osborne, 2016 májusában közös felhívásban óvta a briteket attól, hogy a júniusban küszöbönálló népszavazáson az unióból való kilépésre szavazzanak. A politikusok azonnali gazdasági visszaesést, több százezer munkanélkülit jósoltak, ha az ország elhagyja az uniót.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A választók (szűk) többségét azonban ez nem befolyásolta, ám két évvel a sorsdöntő népszavazás után a lakosság éppoly megosztott a kérdésben, mint korábban. A hét végén megint tízezrek tüntettek Londonban azért, hogy tartsanak ismét népszavazást a kérdésben.

Cameron és Osborne 2016 nyarán nemcsak a népszavazást, hanem posztjukat is elvesztették, jóslataik azonban – eddig – nem igazán váltak valóra. Tömeges munkanélküliség helyett az tovább csökkent, és olyan alacsony, amilyen csak fél századdal ezelőtt volt. Recesszió sem volt, a brit gazdaság e két évben növekedett.

Stagnált a brit gazdaság az idei első negyedévben
Londoni pénzügyi elemzők szerint a váratlanul rossz növekedési adat nyomán nagy valószínűséggel legalább a nyár végéig lekerült a napirendről a Bank of England következő kamatemelése, amelyet az elemzői közösség és a piaci szereplők többsége eddig májusra várt.

Közelebbről vizsgálva azonban a helyzet távolról sem olyan rózsás. A Brexit nem okozott ugyan megrázkódtatást, de a brit gazdaság nemzetközi összehasonlításban egyértelműen visszaesett.

2016 elején az ország növekedési mutatóit tekintve az USA-val vezette a legfejlettebb államok, a G7 listáját, napjainkra azonban Olasz- és Franciaország mögé, az utolsó előtti helye csúszott.

Az eurózóna helyzete gazdasági szempontból jobb, mint két évvel ezelőtt, Nagy-Britannia viszont rosszabbul áll. A briteknek az volt még a szerencséjük, hogy az eurózóna 2017-es fellendülése, amely a brit exportot is segítette, tompította a kilépés negatív következményeit.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.