Bővülő gazdasági kapcsolatok Magyarország és Vietnam között

2017. március 23. csütörtök - 16:29 / PP
  •    

Mintegy 100 hazai és vietnami cég folytatott kétoldalú üzleti tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) által március 23-án, Budapesten megrendezett Magyar-Vietnami Üzleti Fórum keretében. A rendezvényen elsősorban a mezőgazdaság, élelmiszeripar, energetika, infokommunikáció, járműipar, környezetipar, infrastruktúrafejlesztés és egészségipar területén megvalósuló együttműködések kerültek fókuszba.

Vietnam a magyar cégek számára az egyik legígéretesebb exportpiac a délkelet-ázsiai régióban. Az ország gazdasága dinamikusan fejlődik, az elmúlt években éves szinten 5-6%-os GDP növekedést ért el. Továbbá köszönhetően mintegy 90 millió fős felvevőpiacának, illetve annak, hogy az ország gazdasága számos ágazatban tudja hasznosítani a magyar technológiákat, szakértelmet, jelentős üzleti potenciált rejt a magyar cégek számára – olvasható az MNKH közleményében.

A világgazdaság központja az elmúlt években egyre inkább Ázsia, Délkelet-Ázsia felé tolódott, ebben különösen kiemelkedik Vietnam – mondta a fórum köszöntőbeszédében Oláh Zsanett az MNKH vezérigazgatója. Hozzátette, a Magyarország és Vietnam közötti kétoldalú külkereskedelmi termékforgalom 2015-2016 között mintegy 10 millió dollárral bővült.

kezfogas_wikipedia

Kép:Wikipedia

“Gazdasági kapcsolataink további fontos jellemzője, hogy az együttműködési lehetőségek köre széles skálán mozog. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az energetika, az infokommunikáció, a járműipar, a környezetipar, az egészségipar, vagy épp az infrastruktúra-fejlesztés mind potenciális üzleti lehetőségeket hordoz a két ország vállalkozásai számára. Az üzleti fórum megszervezésével egy olyan platformot kívánunk biztosítani, melynek révén a magyar cégek a jövőben konkrét exportsikereket realizálhatnak Vietnamban” – fogalmazott Oláh Zsanett.

Dr. Szabó László Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, báraz Európai Unió tagjaként természetes, hogy figyelmünk jelentős részben nyugatra irányul, nyitni szeretnénk a világ többi része felé. “Fókuszálni szeretnénk olyan országokra, amelyek kiváló partnerek lehetnek számunkra és egyenlőként, testvérek ént tudunk velük együttműködni” – fogalmazott, hozzátéve, ezért is örül, hogy a fórumra ilyen nagy számú, több mint 80 hazai jelentkezett, hogy találkozzon az ide érkező vietnami cégek képviselőivel.

2016-ban Vietnam a negyedik legfontosabb export és ötödik legfontosabb import partnerünk volt az ASEAN régióban

2016-ban Vietnam a negyedik legfontosabb export és ötödik legfontosabb import partnerünk volt az ASEAN régióban tette hozzá, a kapcsolatot pedig tovább erősíti, hogy holnap két megállapodást is aláírnak, ami remélik, hogy további lehetőségeket teremt mindkét félnek a legjobb partnerek megtalálásra.

Szabó Lajos ugyanakkor hangsúlyozta “az ilyen találkozókon nem a politika, hanem az üzlet szerepe elsődleges, mert az üzletek sikere a kormányok sikere lesz, ami további előnyöket jelent a nemzetgazdaságok számára”.

Hoang Quoc Voung a vietnami Ipari és Kereskedelmi Minisztérium miniszterhelyettese köszöntőbeszédében a két ország közötti magas rangú diplomáciai kapcsolatokról, valamint a folyamatosan növekvő export-import kapcsolatokról szólt, valamint arról, hogy ez milyen kiváló lehetőséget teremt mindkét fél számára a közvetlen kapcsolatok kiépítésére.

Az MNKH helyi irodája 2014 óta működik Vietnamban, a közeljövőben pedig a megnövekedett igények kiszolgálására egy további képviselet is megnyílik, ami újabb lendületet adhat a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősödésének – írja az MNKH közleménye. A Kereskedőház helyi irodái többek között piaci információk biztosításával, a magyar vállalkozások aktív kiajánlásával, illetve exportpartnerek és üzleti lehetőségek közvetítésével segítik elő a magyar vállalkozások exporttevékenységének bővülését Vietnamban.