Bővítené a fogyatékos emberek foglalkoztatási lehetőségeit a szociális tárca

2013. március 02. szombat - 16:41 / piacesprofit.hu
  •    

Bővítené a fogyatékos emberek foglalkoztatási lehetőségeit a kormány, ezért azt akarja elérni, hogy a megváltozott munkaképességű emberek által gyártott termékeket ne csak az önkormányzati és az állami szférában, de a "szabad piacon" is értékesíteni lehessen - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára pénteken Budapesten.

Soltész Miklós egy magyar fejlesztésű energiatakarékos LED-lámpákat gyártó, mások mellett siket és nagyothalló embereket foglalkoztató cég, az ERFO Nonprofit Kft. tevékenységét ismertető sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a megváltozott munkaképességű emberek által készített termékek kiváló minősége azt bizonyítja, hogy van helyük a piacon – adta hírül az MTI.

Mindenkinek jó a befogadó munkerőpiac
Nem csak szociális, de gazdasági szempontok miatt sem engedheti meg magának az Európai Unió a hátrányos helyzetben lévő csoportok kimaradását a munkaerőpiacról. A 25 év alatti, a megváltozott munkaképességű vagy például a nem megfelelően képzett munkavállalók helyzetének javítása éppen ezért az egyik legfontosabb feladata a következő években az Uniónak.
„A befogadó munkaerőpiac kérdéskörét nem elsősorban szociális szempontból kell értelmezni. A vállalatoknak is érdeke, hogy minél inkább bővítsék a foglalkoztatási kereteiket, és hátrányosabb társadalmi csoportok tagjaira is potenciális munkavállalóként tekinthessenek. Európának, ezen belül hazánknak sem lesz más választása: bővíteni kell a foglalkoztatás jelenlegi szintjét, ehhez pedig elengedhetetlen a hátrányosabb csoportok számára is lehetőséget teremteni arra, hogy a munkaerőpiacon a jelenleginél jobb esélyekkel induljanak” – mondta el a kerekasztal-beszélgetésen Rolek Ferenc az MGYOSZ alelnöke egy korábbi beszélgetésen.

Emlékeztetett arra, hogy januártól egységes rendszerben működik a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása; ennek lényege, hogy az azonos fogyatékosságú emberek után ezentúl azonos támogatást kapnak a munkáltatók, ugyanakkor az új rendszerben is megmarad a rehabilitációs kártya, amelynek kedvezményeivel idén már tízezer megváltozott munkaképességű ember, illetve munkaadója élt. Az államtitkár elmondta, a Győri Szent István Egyetem és a cég által közösen fejlesztett fényforrásokat használják már a (sajtótájékoztatónak helyet adó) Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában, egy nagykanizsai piarista gimnáziumban vagy az esztergomi uszodában. Jelezte: a várható megrendelések lehetővé teszik, hogy a jelenlegi nyolc fős foglalkoztatotti létszámot akár hatszorosára is emeljék. Jelezte azt is, az új munkavállalók képzése 4-5 hónapig tart, a forrást erre az Új Széchenyi Terv “Rehabilitáció, Érték, Változás” elnevezésű projekt keretében biztosítják.

A fogyatékkal élők foglalkoztatásával kapcsolatos nehézségekről itt olvashat.

Kovács Gábor, a cég ügyvezetője arról beszélt, termékeik legkorszerűbb LED-technológiával készülnek, a leegyszerűsített gyártási technológia révén nincs szükségük tízmillió forintos gépek beszerzésére, céljuk az, hogy minél több megváltozott munkaképességű embert tudjanak foglalkoztatni a budapesti üzemükben.