Bitcoin: kidurrant a lufi

2018. február 06. kedd - 10:20 / piacesprofit.hu
  •    

Szabadesésben a Bitcoin árfolyama, ma reggelre már hatezer dollár alá esett a kriptovaluta értéke, alig másfél hónapja még ennek több mint háromszorosát érte a sokat vitatott virtuális pénz.

Aki decemberben vásárolt Bitcoint, annak 20 ezer dollár körüli csúcsértékén, az mára hatalmas veszteséget könyvelhetett el. A kriptovaluta ugyanis az év eleje óta folyamatosan esik, a tegnapi napon, február ötödikén 13 százalékot zuhant az árfolyam, és a legnagyobb kereskedési portál, a Bitstamp adatai szerint már „csak” 5920 dollárt ér egy Bitcoin.

Nem véletlenül figyelmeztettek már korábban a kriptovaluták veszélyeire. Legutóbb Mario Draghi, az Európai Központi Bank, (EKB) vezetője hangsúlyozta, hogy a Bitcoin rendkívül kockázatos befektetési eszköz, az EKB jelenleg is vizsgálja a helyzetet. Az európai bankok azonban jellemzően nem tartottak jelentős értéket Bitcoinban, így a jelenlegi árzuhanást elsősorban a magánbefektetők szenvedik csak meg.

Legutóbb, mint a Piac & Profit is megírta, az osztrák jegybank vezetője kelt ki a Bitcoin ellen. “Tűrhetetlen, hogy az EU kivezeti az 500 eurós bankjegyet, szigorú szabályokat vezet be a pénzmosás elleni harcban, amelyeknek a legkisebb takarékszövetkezetnek is meg kell felelnie, majd tétlenül nézzük, ahogy globális szinten gyakorlatilag pénzmosásra használják a kriptovalutákat, mint a Bitcoint” – mondta Ewald Nowotny, az osztrák jegybank vezére a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában.

A Bitcoin után is kell adót fizetni? Kell bizony
Az elmúlt hónapokban nagy visszhangot keltett a kriptovaluták, köztük a bitcoin szárnyalása, majd zuhanása, rendkívüli árfolyammozgása. Ez ráirányította a figyelmet a kriptovalutákra és sokakban merült fel a kérdés, hogyan lehetne ilyen digitális pénzhez jutni, hogyan működik az új, forradalmi technológia, de leginkább, hogy vajon megéri-e a kriptovalutákkal foglalkozni és kell-e utánuk adózni?