Big data: lehetőség vagy veszély?

2017. február 03. péntek - 13:30 / PP
  •    

A Trump-modellről, részvényekről, adatbiztonságról, sikeres munkaerő-toborzásról szól a Piac & Profit friss száma, amelyben bemutatkoznak 2016 Üzleti Etikai Díjat nyert cégei is.

Piac & Profit címlap 2017. 1-2.A tartalomból

Tőzsdeguruk nyomában

Minden kisbefektető, aki a tőzsdén próbál szerencsét és nem indexalapokba fektet, a nagy guruk húzásait igyekszik ellesni. Megnéztük, mely részvényekben lát fantáziát most Soros, Buffett és más tőzsdeguru.

Nincs könnyű hátraarc

Az amerikai elnökválasztás mellett a Brexit – hogy csak a két leglátványosabb megnyilvánulást említsük – arra mutat, az emberek a közös felelősség helyett mostanában a bezárkózást és a protekcionizmust részesítik előnyben. A változásokkal a globális felelősségvállalás is lekerülhet a divatos témák listájáról. Mégse valószínű a teljes hátraarc a vállalatok részéről.

Időt kell nyerni

Miközben az USA és az unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény lefulladni lászik, „kisöccse”, az EU-Kanada megállapodás már túljutott az első fontosabb akadályokon. Ám még semmi sem dőlt el igazán, hiszen a nemzeti parlamenteknek is ratifikálniuk kell az egyezményt, ami évekbe telhet. Szükség is van időre ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalatok felkészüljenek a paktummal járó kihívásokra.

Még nem dübörög

2016 alapvetően pozitív év volt a vállalkozások többségének. A GDP több mint 2 százalékkal bővült, élénkült a belső fogyasztás, a finanszírozói oldalon megjelent a régóta áhított forrásbőség. A kép mégsem egyértelműen pozitív: a beruházási szint továbbra is alacsony, a munkaerőhiány pedig már ágazattól, mérettől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül szinte minden hazai céget érint. De talán még ennél is nagyobb gond a bizalomhiány.

Kemény világ jön az adatkezelésben

Rengeteg adminisztráció, súlyosabb bírságok és vége az adattengernek – ideje felkészülni, jön az Unió új adatvédelmi rendelete. Sorra vesszük a fontos újdonságokat, amelyek indokolttá teszik a másfél éves felkészülési időszakot.

Lopnak, támadnak, zsarolnak

A hackerkedés roppant kompetitív aréna. Gőzerővel folyik az eltulajdonított tartalmak adásvétele, a net fekete zónájában bitcoinnal fizetnek értük. A vállalatok gyakran nem is tudják, hogy pontosan mit loptak el tőlük. Amikor bejelentik az incidenst, rendszerint annyit tudnak csak közölni, hogy potenciálisan hány millió bankkártyát és fogyasztót érinthetett a kiberbetörés.

Egy vezető hitvallása: óriások válláról messzire látni

Inspiráló történet dr. Kazi Károlyé, a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatójáé. A 25 éves vállalat egyike azon kevés hazai sikersztorinak, amelyben a rendszerváltáskor egy lakótelepi lakásból induló cég ma milliárdos vállalatként hódít meg újabb és újabb piacokat. A BHE sikerében komoly szerepük van az operatív vezetést is gyakorló tulajdonosoknak, így Kazi Károlynak.

Biztosítás? Csak ha kötelező

Az év eleje mindig fontos fordulópont a hazai vállalkozások életében, többek között felül kell vizsgálniuk meglévő biztosításaikat. A hazai cégek többsége azonban csak akkor köt biztosítási szerződést, ha azt valamilyen jogszabály előírja számukra. Ágazati szereplők ugyanakkor bizakodók, az elmúlt évekhez hasonlóan idén további növekedésre számítanak.

Big Data: lehetőség vagy veszély?

Az International Data Corporation előrejelzése szerint az üzleti analitikus szolgáltatásokra világszinten elköltött összeg 2018-ra 89,6 milliárd dollárra nőhet a 2014-es 51,6 milliárdról. Vagyis egyre több cégnél egyre több adat keletkezik, amivel valamit kezdeni kell. Az adatboom azonban a lehetőségek mellett új adatkezelési veszélyeket is jelent a cégeknek. A magyar kis- és középvállalatok sem fogják megúszni, hogy áldozzanak erre a területre.

A témáról hamarosan konferenciát is rendez a Piac & Profit! Részletes program és regisztráció itt.

A franchise én vagyok!

Richard Branson és Donald Trump egyaránt franchise-uknak köszönhetik sikerüket és vagyonukat. Branson a Virgint, Trump a saját családnevét adja más cégeknek és azok termékeinek. Mindketten elsősorban arra használják az üzleti modellt, hogy ne saját tőkéjüket kösse le a növekedés és, hogy másokra hárítsák a legkülönfélébb kockázatokat.

A kultúra hozza a munkaerőt

„Tud úszni? Nem. És ha megfizetem?” Hofi Géza réges-régi poénja tökéletesen ül azzal kapcsolatban is, hogy hogyan lehet megfelelő munkaerőhöz jutni munkaerőhiányos környezetben. A pénz ebben az esetben sem old meg mindent.

Az Y generáció szemével

Napjaink munkaerő-piaca a kiélezett helyzetek sokaságát teremti. Mind kínálati, de leginkább a kereslet oldalán jelentős kihívásokkal szembesülnek még a legrátermettebb HR-esek is. Különösen érdekes a generációk szemszögén keresztül vizsgálni a helyzetet: létezik minden korosztályra egyaránt igaz válasz, egyetemlegesen működő megoldás? Mi kell az Y generációnak? Miben mások a fiatalok?

 Felkeltettük érdeklődését? Itt előfizethet!