Bezuhantak a beruházások az uniós pénzek nélkül

2017. február 28. kedd - 11:01 / piacesprofit.hu
  •    

Tavaly az év utolsó negyedévében 24 százalékkal estek vissza a beruházások, és éves szinten is 20 százalékos volt a csökkenés, amire a rendszerváltás óta nem volt példa - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

A  nemzetgazdasági beruházások volumene 2016-ban 20,0 százalékkal elmaradt az előző évitől, amikor 7,1 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A tavalyi negyedik negyedévben 24,1 százalékkal  csökkentek a beruházások az előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A költségvetési szervek beruházásai szűkültek nagyobb mértékben, míg az uniós források által kevésbé érintett területeken növekedés mutatkozott. A vállalkozásoknál eszközölt beruházások a negyedik negyedévben 5,9, az egész évben 8,9 százalékkal csökkentek, a költségvetési szerveknél 71,0, illetve 62,7 százalékos volt a visszaesés.

A kkv-k is visszavonultak
Nagyot zuhant a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégek mindössze 42%-a tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A célokat tekintve némi átrendeződés történt, jelenleg elsősorban informatikai beruházásokra készülnek a cégek, amit a gépjárműflotta fejlesztése követ, miközben az elmúlt fél évben élen álló gépek, berendezések korszerűsítése visszaesett a harmadik helyre.

Míg a 2015 végi bázisidőszakban a 2007-2013-as uniós költségvetési periódus projektjeinek záró munkálatai kiemelkedő – az egy évvel korábbit 13,7 százalékkal felül múló – beruházási teljesítményt hoztak, a múlt év végén kifizetett, a 2014-2020-as ciklushoz tartozó, jelentős összértékű projektek többsége még nem realizálódott – állapította meg jelentésében a KSH.

Szektoronként eltérő

A gép- és berendezésberuházások volumene 17,7, az építéseké 30,2 százalékkal esett vissza a negyedik negyedévben, és 6,6 százalékkal, illetve 31,7 százalékkal az év egészét tekintve.

A feldolgozóiparban  a negyedik negyedévben 2,3, az egész évben 7,0, százalékkal nőttek a beruházások. Jelentősen emelkedett a tárgyi eszközökbe befektetett összeg  a gumi és a műanyag, az élelmiszerek és italok gyártásában, de a fafeldolgozás és a gyógyszergyártás területén is.

Az építőiparban tevékenykedő gazdasági szervezetek beruházásai 14,5 százalékkal csökkentek a negyedik negyedévben és 10,6 százalékkal 2016-ban. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat beruházási teljesítménye – elsősorban az egyéni gazdaságok kisebb aktivitásából fakadóan – 5,2, illetve 7,5 százalékkal csökkent.

grafika, egy ember egy zuhanó nyíl előtt

Kép:Pixabay

A kereskedelem, gépjárműjavításban 10,0 százalékkal bővültek a beruházások az előző évihez képest, beleértve a negyedik negyedévi 14,0 százalékos növekedést.

A  negyedik negyedévben az EU-forrásból finanszírozott ivóvízjavító, szennyvíztisztító és hulladékkezelő fejlesztési projektek hiánya miatt legnagyobb mértékben – 87 százalékkal – ezen a területen hanyatlottak vissza a beruházások és az egész évben is 81,5 százalékos volt a zsugorodás.

Az uniós források felhasználásával megvalósított fejlesztések 2015. végi befejeződésével drasztikusan csökkentek a beruházások a humán egészségügyi és szociális ellátásban (85,6 százalékkal), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (55,9 százalékkal), valamint az oktatásban (57,8 százalékkal). Ezeken a területeken 74,9, 45,9, és 74,9 százalékos volt az egész éves visszaesés.

A városi tömegközlekedéssel és a vasúti szállítással kapcsolatos szűkösebb fejlesztési források miatt is a negyedik negyedévben 31,1, az egész évben 42,1 százalékkal esett vissza a beruházások volumene a szállítás, raktározás terén.

Idén jobb lesz?

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a gyatra eredmény leginkább annak köszönhető, hogy a korábbi uniós forrásokból finanszírozott beruházások nagy része 2015-ben befejeződött, és az új fejlesztések pedig tavaly még nem indultak el. A 2016-os gyenge GDP-növekedésben a beruházások visszaesése kulcsszerepet játszott, ez pedig a termelési oldalon leginkább az építőipar hanyatlásában volt látható.

A szakember azt mondta, az idén számottevő javulás várható, elsősorban a beérkező uniós forrásokon alapuló beruházások miatt. Szintén segítik majd a beruházások bővülését az építőipari fejlesztések, valamint az alacsony tavalyi bázisadatok is. A szakember szerint az alacsony kamatkörnyezet ugyancsak hozzájárulhat a beruházások bővüléséhez 2017-ben, mivel mind a lakossági, mind a vállalati szektor eladósodottsági szintje alacsonynak számít régiós összevetésben. Összességében Németh Dávid az idén a beruházások két számjegyű növekedésére számít.