Beruházást és üzletet hoz Budapestre a zsidó olimpia

2017. június 12. hétfő - 08:00 / PP/MTI
  •    

A 2019-ben megrendezésre kerülő tíznapos sporteseményen várhatóan több mint 40 ország 2500-3000 sportolója vesz majd részt.

Több mint harmincmilliárd forintot különített el a kormány a 2019-es Európai Maccabi Játékokhoz szükséges sportlétesítmények kiépítéséhez, a beruházást Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter felügyeli – írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

Kilőttek a beruházások az első negyedévben
A beruházások volumene az idei első negyedévben 34,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának alacsony bázisát, amikor 14,9 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben.

A napilap egy múlt csütörtökön megjelent határozatra hivatkozva ismerteti, hogy a beruházáshoz már az idei költségvetés terhére 2 milliárd forintot biztosítanak, amelyben nincsen benne a tervpályázat lebonyolítására és a kiviteli tervek elkészítésére jóváhagyott további 1,6 milliárd forint. Jövőre már csak a kivitelezésre 12,8 milliárd áll rendelkezésre, 2018-ban pedig 15,3 milliárdos keretet kap a büdzsében.

Az Európai Maccabi Játékok az európai zsidó közösség multisporteseménye, amelyet négyévente, két esztendővel a zsidó olimpiaként is ismert és mindig Izraelben rendezett Maccabi világjátékok után tartanak meg. A legutóbbi ilyen verseny 2015 nyarán Berlinben volt, és novemberben döntöttek a 2019-es helyszínről, akkor Budapest Bázelt előzte meg.

A Világgazdaság arról számolt be hétfői lapszámában, hogy a tíznapos sporteseményen várhatóan több mint 40 ország 2500-3000 sportolója vesz majd részt. A hazai rendezést a Maccabi Vívó és Atlétikai Club, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) közös pályázat útján nyerte el. A játékoknak két fő helyszíne lesz, a Kerepesi útnál építendő sportkomplexum, amely főként a teremsportoknak ad otthont és a Margitsziget, ahol egyebek között a vizes számokat bonyolítják le.

Mint írták, az állami támogatások mellett a rendezvény finanszírozása mögé az üzleti szféra is beállhat, hamarosan elkezdődnek a szponzori tárgyalások. A sportolókat négycsillagos szállodákban kell elhelyezni, így a hotelekkel is tárgyalnak már a szervezők.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek