Beruházások: nagy mínuszt hozhat a következő év

2017. augusztus 31. csütörtök - 12:28 / PP/MTI
  •  
  • Előfizetés

Az év hátralevő részében folytatódhat a beruházások kiemelkedő növekedése, részben az EU-források felhasználásának fokozatos felfutása miatt - állapították meg piaci elemzők csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel kiadott jelentését kommentálva.

A KSH jelentése szerint a beruházások volumene 26,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakának alacsony bázisadatához képest. A vállalkozások beruházásainál 29,3 százalékos növekedés volt, hasonló ez első negyedévihez, míg a költségvetési szerveknél 56,1 százalékos bővülés következett be, az első negyedévi 26,2 százalékos ütemet követően.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a látványos növekedést óvatosan kell kezelni, részben a tavalyi alacsony bázis és az uniós projektek meghatározó szerepe miatt. Hosszabb távon a piaci alapú beruházások növekedésére is szükség van, mert nélkülük jelentősebb lassulás következhet be. A jelenlegi kilátások szerint az idén 20 százalék feletti növekedést érhetnek el a beruházások, jövőre azonban 10 százalék alá lassulhat a növekedés. Ez követően, ha az uniós projektek mellett hiányozni fognak a piaci alapú fejlesztések, akkor akár mínuszba is fordulhat a mutató – tette hozzá.

lassul a gazdaság

Kép: Pixabay

Németh Dávid arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábban megjelent adatokhoz képest a múlt év egészében valamivel kisebb, 15,9 százalékos volt a tavalyi visszaesés az előtte közölt 20 százalékkal szemben. Az adatrevízió azt jelenti, hogy hamarabb behozzák a tavalyi lemaradásukat a beruházások, az idei harmadik negyedévben már meghaladhatják a 2015 végi magas szintet – mondta.

Kevés a munkáskéz, ami van, azt meg kell fizetni
Tovább csökkent a munkanélküliek száma, emelkedett a foglalkoztatottak aránya és így várhatóan tovább emelkedhetnek bérek, az egyre feszesebbé váló munkaerőpiacon, ahogy mind súlyosabb lesz a munkaerőhiány.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, úgy értékelt, hogy az év hátralevő részében folytatódhat a beruházások kiemelkedő növekedése, részben az EU források felhasználásának fokozatos felfutása miatt. Emellett kirobbanó konjunktúra jellemzi az ipari ingatlan, az iroda és a lakásépítési piacot, ahol az év utolsó hónapjaiban indulhat a tavaly elkezdett építkezések átadási hulláma, ami pozitív kockázatot jelenthet a beruházások alakulására. Ezzel összefüggésben emlékeztetett, az építési engedélyek másfél év alatt több mint megháromszorozódtak.

Folytatódnak a nagy autóipari beruházások is, és az állami beruházások is érdemi felfutás előtt állnak (közutak, sport-, kulturális létesítmények). Így idén a beruházások növekedése bőven meghaladhatja a 20 százalékot, míg az áthúzódó hatások miatt jövőre is bő kétszámjegyű növekedés várható. A beruházásoknak érdemi lökést adhat a munkaerőhiány és a várható bérrobbanás, mivel a vállalatok egyre fokozottabban rákényszerülhetnek a hatékonyság és termelékenység növelésére – közölte.

Mosolyra fakasztanak a pénzügyi és beruházási várakozások
A K&H nagyvállalati növekedési index – megtörve az elmúlt egy év trendjét – a második negyedévben 2 ponttal fölfele mozdult, így jelenleg 8 ponton áll. Ez a vállalatok optimizmusát tükrözi. A jó hangulat egyértelműen a vállalatok saját kilátásainak megítélésére vonatkozik, a cégek magasabb pénzügyi eredményekkel és beruházási aktivitással terveznek az előttünk álló egy évben.