Bekeményít az adóhatóság

2011. szeptember 22. csütörtök - 15:25 / PP/MTI
  •    

Az év utolsó negyedévében fokozott ellenőrzésekre számíthatnak az adóalanyok, mivel az adóhatóság az áfaellenőrzések révén a tervezetthez képest 40 milliárd forint többletbevételt kíván elérni; főként az áfalevonási jog gyakorlását, az egyenes és fordított adózás helyes alkalmazását, a láncügyleteket, illetve a közösségen belüli értékesítéseket fogják kiemelten vizsgálni a revizorok - derül ki a Deloitte hírleveléből.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 6-án Lovasberényben, a kormány kétnapos kihelyezett ülése után jelentette be, hogy növelik az adóbeszedés hatékonyságát, amiből 40 milliárd forintos többletáfabevételre számítanak, a kormány részben ezzel kívánja "befoltozni" az idei büdzsében – a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt – keletkező mintegy százmilliárdos hiányt.

Ellenőrzésekre bárki számíthat
Ellenőrzésekre bárki számíthat
Forrás: sxc

A kitűzött célt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elsősorban az áfaellenőrzések gyakoriságának és hatékonyságának növelésével szándékozik elérni – nyilatkozta a Piac&Profitnak a NAV elnökhelyettese, ami további adminisztrációs terhet és fizetési kötelezettséget róhat az adóalanyokra.

Mit ellenőriznek?

A fokozott adóhatósági ellenőrzés indoka abban keresendő, hogy 2011 szeptemberéig a költségvetési törvényben meghatározott áfabevételnek csupán az 55 százaléka folyt be. A NAV az arány javítása érdekében elsősorban formai és tartalmi szempontok figyelembe vétele mellett az adóalanyok számlázási gyakorlatát, illetve az értékesítési láncokat, és azok áfakezelését kívánja fokozottan górcső alá venni.

"Tapasztalataink alapján arra számítunk, hogy az adóhatóság főként az áfalevonási jog gyakorlását, az egyenes és fordított adózás helyes alkalmazását, a láncügyleteket, illetve a közösségen belüli értékesítéseket fogja kiemelten vizsgálni. Várakozásaink szerint a fokozottabb ellenőrzések miatt gyakoribbá fog válni, hogy az adóhatósági határozatok bírósági felülvizsgálatát kell kérni. Ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy már az adóhatósági jegyzőkönyv elkészülte előtt törekedjünk lezárni az adóhatóság számára megnyugtató módon minden vitatott kérdést a megfelelő szakmai érvek és az azokat alátámasztó korábbi állásfoglalások, bírósági határozatok bemutatásával" – írja a Deloitte hírlevelében.

Húzzák, halasztják az időt a magyar cégek
"Az egyetlen valódi probléma, hogy az ellenőrzésekből nem igazán folyik be pénz januárig, hiszen általában az ellenőrzött cég mindent megtesz azért, hogy minél tovább halassza a fizetést." – közölte Piac&Profitnak a tényeket Varga Árpád, a NAV külső kapcsolatokért felelős elnök-helyettese. Első lépésként általában egyből kérik, hogy máskor jöjjenek az adórevizorok (erre egyébként egyszer legalális lehetőségük is van). Amennyiben már a helyszínen vannak az ellenőrök, a vállalkozások akkor is húzzák az időt, mondván még be kell szerezniük az adott számlát, vagy a NAV-nak kell leellenőrizni, hogy a számlát kibocsátó cég valódi-e; ami ugyancsak beletelhet akár 60-90 napba is. Ugyancsak lassítja a folyamatot, hogy a jegyzőkönyv felvétele után az adózó észrevételt tehet, amit akár fellebbezés is követhet. Ezután a másodfokú adóhatósághoz is fordulhatnak, úgyhogy számos lehetősége van egy cégnek, amellyel akár átlagos könyvelői ismeretekkel is könnyedén hónapokra elhúzható egy ügy legálisan. "Régebben még egyszerűbb módszerekkel próbálkoztak, például a mezőgazdaságban dolgozók állandóan kivitték a terepre az adóellenőrt, ahol az semmit sem tudott ellenőrizni" – adott képet a magyar vállalkozások leleményességéről a NAV szakembere.