Beindult a költekezés a SZÉP-kártyákról

2014. április 28. hétfő - 12:02 / piacesprofit.hu
  •    

Több mint 560 millió forintnyi elektronikus utalványt használtak fel az OTP SZÉP kártya birtokosai húsvét három napja alatt. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest csaknem 50 százalékos emelkedést jelent.

Egyre gyakrabban kerülnek elő a kártyák – Kép: PP

Ha pihenés, akkor SZÉP-kártya –ez derül ki a húsvéti hosszú hétvége felhasználási adataiból. Az ünnep ideje alatt kétszer annyi pénzt költöttek el a kártyabirtokosok. Amíg egy hagyományos hétköznapon 100 millió forintnyi juttatást használnak fel, addig április 19 és 21 között, több mint 560 millió forintot fizettek ki SZÉP-kártyájukkal.

2014. március végéig a 740 000 darab OTP SZÉP kártyára mintegy 122 milliárd forintnyi munkáltatói feltöltés érkezett, amelyből a kártyabirtokosok több mint 94 milliárd forintot költöttek pihenésre, feltöltődésre, étkezésre, szórakozásra. Az eredmények azt mutatják, hogy az OTP SZÉP kártya változatlanul 75 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Az idei év első 3 hónapjában mintegy 15 százalékkal bővült a belföldi turizmus – többek közt az enyhe télnek köszönhetően. A tavalyi évhez hasonlóan a legtöbb foglalás 2 éjszakára szólt, ugyanakkor mintegy 20 százalékkal bővült az 1 éjszakás pihenések száma, vagyis egy-egy szép, napsütéses hétvége kapcsán sokan döntöttek úgy, hogy kihasználva a jó időt, rövid pihenést iktatnak be. Vendégforgalom szempontjából egyébként tavalyhoz hasonlóan Budapest végzett az élen, a fővárost Eger, Hajdúszoboszló, Gyula, majd Pécs követte a népszerűségi rangsorban. A legtöbb foglalás panziókba, illetve 3, 4 és 5 csillagos szállodákba történt, az átlagos érték tekintetében pedig az 50 ezer forint alatti kategória volt a legnépszerűbb.

A forgalmat az is megdobhatta, hogy brutális összegű pénz van még a SZÉP-kártyákon. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint március végén még 3,9 milliárd forint volt a SZÉP-kártyákon a 2012-ben utalt összegekből, amit az érvényben lévő szabályozás szerint idén május 31-ig lehet felhasználni. „Ez a belföldi SZÉP-kártyával lefoglalt üdülések átlagos értéke és hossza alapján csaknem kétszázezer vendégéjszakára lenne elegendő, vagyis több mint ötszáz évnyi pihenésre lehetne beváltani” – magyarázta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

Úgy tűnik azonban, hogy a szoros határidő ellenére még mindig nem használjuk ki maximálisan a lehetőséget: a SZÉP-kártya felhasználásának aránya 2014 első két hónapjában csökkent a tavalyi adatokhoz képest. Míg 2013-ban átlagosan a szállásfoglalások 23 százalékánál váltottak be SZÉP-kártyát, addig idén januárban csak 16, februárban pedig csak 15 százalékban használták ezt a juttatást a magyarok.