Beindult a fogyasztás áprilisban

2013. június 05. szerda - 17:32 / piacesprofit.hu
  •    

A várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint.

Tavaly március óta először regisztrált növekedést a KSH. A mérték éves összehasonlításban 3,4 százalék volt a márciusi 2,9, februári 1,2 és januári 2,3 százalékos csökkenés után. Az áprilisihoz hasonló mértékű bővülésre 2006 szeptembere óta nem volt példa.

Megugrott az üzemanyag-forgalom

Az első becslésnek minősülő előzetes adatok szerint az élelmiszerforgalom kilenchavi visszaesés után 3,3 százalékkal nőtt. A nem élelmiszer jellegű termékek értékesítési volumene a tavaly áprilisi szinten maradt, de az előző tizenkét hónapban folyamatosan csökkent éves összevetésben. Az üzemanyag-forgalom áprilisban kiugróan, 6,3 százalékkal nőtt, miután az árak 5,3 százalékkal csökkentek tavaly áprilishoz képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) minisztérium adatközlést követő közleménye szerint a lakossági fogyasztás élénkülésében szerepet játszhat a reálbérek növekedése, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben tapasztalt bővülést a hazai üzemanyag átlagárak csökkenése miatt élénkülő kereslet támogatta.

Komoly megtakarítást jelentett a rezsicsökkentés

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a kiskereskedelmi forgalom áprilisi növekedésével kapcsolatban kiemelte: az alkalmazásban állók nettó átlagkeresete 4 százalék feletti mértékben nőtt az év első négy hónapjában, így a reálkeresetek emelkedtek. A legkisebb kereseteket jelentő minimálbérek, továbbá a nyugdíjak is több mint 5 százalékkal nőttek.

Javult a bizalom, mérséklődött az infláció
Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint a javuló kiskereskedelmi forgalmat előrevetítette a nagyot javuló fogyasztói bizalom, a vártnál dinamikusabban növekvő foglalkoztatás, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek. A rendkívül kedvező havi teljesítmény azonban feltehetően a márciusi télies időjárásnak is köszönhető, amely megakadályozhatta a vásárlásokat és az üzemanyag-forgalmat is. Így az áprilisi részben a márciusi gyenge kiskereskedelmi adatok korrekciója lehet.
A bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom a korábbi várakozásokhoz képest magasabb szinten stabilizálódhat, ami az év második felében bázishatások miatt akár kissé tovább növekedhet a szakember szerint. Az egész évre egy százalékot is meghaladó emelkedés is elképzelhető.

Mindemellett szerepet játszhatott az a tény is, hogy az év első négy hónapjában 2,6 százalék volt az infláció mértéke, sokkal kisebb a korábbi évek 4-6 százalék között mozgó átlagánál. Az OKSZ szerint az igazi haszon a háztartások számára a rezsicsökkentés, ami több mint 100 milliárd forintot hagy a zsebekben, bár a rezsitartozás ugyanakkor ennél több.

Jobb is lehet ez az év a tavalyinál

Az áremelkedés üteme ugyan mérséklődött, de január és április között az élelmiszerek, valamint az élvezeti cikkek tovább drágultak, az utóbbiak az adóemelések miatt 10 százalék feletti mértékben. Úgy tűnik, a vásárlók a több pénzüket elsősorban élelmiszerekre fordítják, az iparcikkek piaca nem bővült. Az üzemanyagok ára csökkent, és bár a 400 forintos határ alá nem került a benzin ára, a vásárlási kedv így is nőtt.

Az OKSZ szerint ebben az évben az előrejelzéseknek megfelelően a fogyasztás eléri, egyes területeken pedig túl is lépheti az előző évi szintet.