Behúzta a vészféket a feldolgozóipar

2012. május 29. kedd - 15:36 / PP/MTI
  •    

Stagnált a magyar feldolgozóipar az idei év első negyedévében a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. felmérése szerint A Kopint-Tárki szerint a magyar feldolgozóipar számára továbbra is a kereslethiány jelenti a legnagyobb akadályt, ami akár globális kereslethiánynak is nevezhető, hiszen ebben a negyedévben már világosan megdőlni látszik az a korábbi években stabilnak tűnő trend, miszerint az exportra való termelés biztos hátteret jelent a vállalatoknak.

A feldolgozóipari vállalkozások helyzete és rövid távú kilátásai 2012 áprilisában című konjunktúrateszt eredménye szerint Magyarországon az év első három hónapjának  legnagyobb vesztese az elektronikai ipar (beleértve a számítástechnikát is), amelynek 12 százalékos zuhanását, a második és harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat, az élelmiszeripar 7,8 százalékos és a járműipar 6,4 százalékos növekedése nem tudta teljes egészében ellensúlyozni.

Ma már nem különülnek el markánsan az exportra és a hazai piacra termelő feldolgozóipari vállalatok.

A Kopint-Tárki szerint a magyar feldolgozóipar számára továbbra is a kereslethiány jelenti a legnagyobb akadályt, ami akár globális kereslethiánynak is nevezhető, hiszen ebben a negyedévben már világosan megdőlni látszik az a korábbi években stabilnak tűnő trend, miszerint az exportra való termelés biztos hátteret jelent a vállalatoknak. Ma már nem különülnek el markánsan az exportra és a hazai piacra termelő feldolgozóipari vállalatok, és a foglalkoztatottak száma szerint sem találni jelentős különbségeket.

A külföldi kereslethiányra panaszkodók aránya egy éve emelkedik, és újra kezdi megközelíteni, a válság idején mért szinteket. A trend annyira meredeken emelkedik, hogy szinte biztosan nem egy egyszeri sokkhatásról van szó, hanem egy elhúzódó, lassan eszkalálódó folyamat lehet a háttérben, aminek az elmúlása is hosszabb időt vesz majd igénybe – vélekedett a Kopint-Tárki.

 

Év elején még felszálló ágban voltunk
Négy hónap után bővülést jelzett a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke, amely akkor 50,5. volt. 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar.

Mindez a bizalmi indexen is jól látszik, jelentősen romlottak a belföldi és a külföldi rendelésállományok, igen kedvezőtlen mértékben változtak a késztermék készletszintek, és a termelési prognózis is romlott. Mindezek miatt a bizalmi indikátor 4 pontot zuhant az előző negyedévhez képest, és jelenleg 39 ponton áll, ami már csak 4 pontos különbséget jelent a válság legrosszabb időszakához képest.

A kutatási intézet rövid távon nem számít az export rendelésállomány jelentős emelkedésére, ezért a termelés növekedésének további lassulása, valamint a készletek további emelkedése várható, ami mind a bizalmi, mind pedig a barométer indikátort könnyen a válság idején mért értékek szintjére nyomhatja le a következő fél év során.