Bank helyett a párna alatt tartjuk a pénzt

2012. január 17. kedd - 21:32 / Privátbankár
  •    

Az MNB jelentése szerint tavaly az utolsó negyedévben 14 százalékkal nőtt a forgalomban levő bankjegyek értéke, ami a GDP-hez viszonyítva történelmi csúcs. A jegybank ezt a nyugdíjpénztári reálhozam el nem költött részével és lakossági euró-eladásokkal magyarázza, mások a lakossági bizalom megingásának jelét látják benne.

December végén 2693 milliárd forint összegű forint fizetőeszköz volt forgalomban, az előző negyedévhez képest a forgalomban lévő készpénz átlagértéke 151 milliárd forintos, hat százalékos növekedést mutat (a szezonális hatások kiszűrésével) – írja az MNB jelentése. (Simor András szerint már tavasszal nagyon magas volt a magyar gazdaság készpénzigénye, a forgalomban lévő készpénz állománya.) A tavaly év végi készpénzállomány-emelkedés a jegybank szerint egyrészt feltételezhetően azzal magyarázható, hogy a nyugdíjpénztári reálhozamok készpénzben teljesített kifizetéseinek (körülbelül 80-90 milliárd forint) egy részét a lakosság egyelőre készpénzben tartalékolja. Másrészt, a lakosság – a magasabb euró-árfolyamok miatti – eurókészpénz-eladásai is hozzájárulhattak a forintállomány növekedéséhez – írják.

 

Ezzel a GDP-arányos készpénzállomány a negyedév végére nemzetközi összehasonlításban eddig is igen magasnak nevezhető értéke historikus csúcsra ért. A forgalomban lévő bankjegyek értéke 2011 negyedik negyedévének végén mintegy 2640 milliárd forint volt, ami jelentős, 14 százalékos növekedés 2010 azonos időszakának végéhez képest. Az emelkedést elsősorban a két legnagyobb címlet dominálta.

Internetes kommentárok a készpénzállomány növekedését összefüggésbe hozzák azzal, hogy a lakosság bizalmatlan és a biztonságot keresi, hasonlóan a külföldi számlanyitási hullámhoz. A jelenség egyesek szerint a hazai bankok helyzetének romlásával is magyarázható. Mások attól tartanak, a fekete- vagy szürkegazdaság térnyerése is lehet mögötte.

Az MNB azt is írja, hogy 2011 utolsó negyedévében kissé emelkedett ugyan a forintbankjegy-hamisítványok száma, a hamisítás éves átlagos mértéke jelentősen alatta marad az elmúlt két évben tapasztaltaknak. Ez az érték – a korábbi kiugró évek után – a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában jelenleg már átlagosnak tekinthető. A negyedik negyedévben 849 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból. A hamisítványok számának csökkenése tükröződik az egymillió darab forgalomban lévő valódi bankjegyre egy év során jutó hamis bankjegyek számában is. Míg e mutató értéke 2010-ben még 27 volt, addig 2011-re jelentősen, 10-re csökkent. (A modern készpénzkímélő fizetési eszközök terjedése a biztonságra és az átlátható integrált fizetési környezet szükségszerűségére is felhívja a figyelmet.)