Az export miatt is sok a munkahely

2018. december 03. hétfő - 09:04 / piacesprofit.hu
  •    

Az EU-n kívüli országokba irányuló export fontosabb, mint valaha, és mind Európában, mind Európán kívül egyre nagyobb jelentőséggel bír a munkahelyteremtés szempontjából - hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság tanulmánya. 

A világ más részeire irányuló uniós export 36 millió munkahelyet biztosít Európa-szerte, ami kétharmados növekedést jelent 2000-hez képest. Ezek közül a munkahelyek közül 14 milliót nők töltenek be, ami hozzájárul a nemek közötti egyensúly kialakításához. A tanulmány azt is kiemeli, hogy a világ más részeibe irányuló uniós export 2,3 billió euró összegben hoz létre hozzáadott értéket az EU-ban.Melior_Laser_lemezmegmunkalo_ csarnok_2

A kivitel Magyarországon is nagyban hozzájárul a foglalkoztatottsághoz. A magyar vállalatok Európai Unión kívüli országokba irányuló exportja, melynek összértéke 2017-ben 26 milliárd eurót tett ki, 517 000 magyar munkavállaló számára biztosít munkahelyet.

További 224 000 magyar munkavállaló dolgozik olyan munkahelyeken, melyek más uniós országok EU-n kívülre irányuló exporttevékenységéhez köthetők. Összességében tehát 741 ezer magyar dolgozó foglalkoztatottsága – vagyis minden hatodik munkahely – az EU exporttevékenységének köszönhető.

Az adatok rámutatnak arra, hogy az export pozitív hatásai a világ más területeire is átgyűrűznek

Megkongatta a vészharangot a brit Nemzeti Bank
Ha nem hagyják el rendezetten az Európai Uniót, Nagy-Britannia legsúlyosabb gazdasági válsága fenyeget a 2. világháború óta, figyelmeztet a brit Nemzeti Bank.

Ha az uniós exportőrök jó eredményeket érnek el a tagállamok valamelyikében, annak más tagállamok munkavállalói is hasznát látják. Ez azért van így, mert az ellátási láncban árukat és szolgáltatásokat nyújtó cégek számára is haszonnal jár, amikor a végfelhasználó külföldön értékesíti a végterméket. A világ többi részébe irányuló magyarországi kivitel például több mint 142 000 munkahelyet biztosít a többi uniós tagállamban.

A tanulmány azt is kiemeli, hogy a világ más országaiba irányuló uniós export csaknem 20 millió munkahelyet biztosít az Unión kívül. Az Egyesült Államokban például több mint 1 millió munkahelyet tart fenn azoknak az amerikai áruknak és szolgáltatásoknak a biztosítása, amelyek a globális ellátási láncokon keresztül beépülnek az uniós kivitelbe.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor