Az euróövezetben gyorsult a GDP-növekedés

2017. szeptember 07. csütörtök - 16:30 / PP/MTI
  •    

Negyedéves bázison gyorsult a GDP-növekedés az euróövezetben és az Európai Unióban a második negyedévben, nem végleges adatok szerint.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön azt közölte, hogy a június végével záródott három hónapban, szezonális kiigazítással 0,6 százalékkal nőtt a 19 tagú euróövezet és 0,7 százalékkal bővült a 28 tagú Európai Unió hazai összterméke (GDP) az előző három hónappal összevetve.

Kép:Pixabay

Kép:Pixabay

Az első negyedévben mindkét térségben 0,5 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezet GDP-növekedése szezonális kiigazítással 2,3 százalék, az Európai Unió gazdasági növekedése pedig 2,4 százalék volt. Az idei első negyedévben az euróövezet éves GDP-növekedése 2 százalék, az EU GDP-növekedése pedig 2,1 százalék volt.

A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül negyedéves bázison Spanyolországban 0,8 százalékról 0,9-re gyorsult a GDP-növekedés üteme, 0,4 százalékon stagnált Olaszországban és 0,5 százalékon Franciaországban, illetve 0,7 százalékról 0,6 százalékra lassult Németországban.

Az Eurostat adatai szerint a második negyedévben Magyarország GDP-növekedése 0,9 százalék volt az előző negyedévhez képest és 3,5 százalék éves bázison.

Növekszik az Európai Unióba vetett bizalom
Egy évvel az Egyesült Királyságban tartott népszavazást követően az EU-ban az emberek egyre növekvő többsége tekint derűlátóan az Európai Unió politikai és gazdasági jövőjére, az európai fizetőeszközbe vetett bizalom pedig 2004 óta most a legerősebb – közölte friss kutatásának eredményében az Európai Bizottság szerdán.