Az építőiparnak jó időt hozott a február

2013. április 15. hétfő - 17:43 / piacesprofit.hu
  •    

A gyenge előző évi adatoknak, s a kedvező időjárásnak köszönhetően jól zárta a februárt az építőipar: a kiigazítatlan adatok szerint éves összevetésben 7,2 százalékkal nőtt a termelés a Központi Statisztikai Hivatal (KSH gyorsjelentése szerint).

A januárban mért év/év alapon 4,1 százalékos visszaesés után az adat kedvező.  Trendforduló ugyanakkor egyelőre nem látszik. Az adatok elemzésénél célszerű figyelembe venni, hogy mind januárban, mind februárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének mintegy 60%-át állítja elő. Az időjárás hatását jól érzékelteti, hogy a februári átlagos középhőmérséklet az egy évvel korábbinál 5,8 foggal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A valóság rosszabb a statisztikáknál
Februárban 458 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, ez pontosan megegyezik a tavaly ilyenkor regisztrált értékkel. Csakhogy az elmúlt három hónapra visszatekintő megszűnési átlag most 468 cégen áll, tavaly ilyenkor viszont csak 411 volt, vagyis a trend továbbra is növekvő.

Futottak az út és vasútépítések

Februárban mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett. Az épületek építése – az egy évvel korábbi, csaknem 20%-os visszaesést követően – 10,5%-kal volt nagyobb a 2012. februárinál. Az egyéb építmények építése 1,6%-kal nőtt. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 3,9%-kal emelkedett, az egyéb építményeké nem változott a januárihoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 4,2%-kal csökkent. Az egyéb építmények ágazat termelése 4,1%-kal emelkedett, az út- és vasútépítő vállalkozások teljesítményének 10%-ot meghaladó bővülésének köszönhetően. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 14,7%-kal haladta meg a 2012 azonos időszakit.

Nagy értékű szerződések infrastruktúrafejlesztésre

A 2013 februárjában kötött új szerződések volumene 14,6%-kal kisebb volt az egy évvel azelőttinél. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 26,5%-kal nőtt, a gyárépületekre kötött szerződéseknek köszönhetően, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont egyharmadával csökkent.

Az építőipari vállalkozások 2013. február végi szerződésállományának volumene 17,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké a februári emelkedés ellenére 10,7%-kal kisebb, az egyéb építményeké 31,3%-kal magasabb volt, mint 2012. februárban. Az emelkedés elsősorban a még 2012-ben közlekedési infrastruktúra fejlesztésére és közműépítésre kötött nagy értékű szerződések következménye.