Az egész országban “hiánycikk” a munkaerő

2018. szeptember 16. vasárnap - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar munkáltatók egyötöde venne fel új dolgozót még ebben az évben, 4%-uk tervez leépítést és 76%-uk nem szándékozik változtatni a meglévő munkaerő-helyzeten – a ManpowerGroup Munkaerő-piaci Mutató kutatása szerint.

Az október-decemberi időszakban mind a nyolc régióban várható munkaerő-növekedés: Közép- Magyarország munkáltatói jelentették a legerősebb Munkaerő-piaci Mutatót + 23%-os nettó foglalkoztatási szándékkal. A közép-dunántúli munkáltatók előrejelzése is jelentős, +22%-os növekedést mutat, míg Dél-Dunántúlon és Nyugat- Dunántúlon egyaránt +18%-os felvételi szándékról számoltak be. Budapest és Észak-Magyarország is kedvez a munkakeresőknek, +17% és +15%-os a mutató. Észak-Alföldön és Dél-Alföldön a leggyengébb a felvételi kedv, mindkét régióban +14%-os felvételi kedvről tettek jelentést a munkáltatók.

Az előző negyedévhez képest nyolcból 4 régióban gyengül a felvételi szándék a következő három hónap során, a legnagyobb mértékben 6 százalékponttal a Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon 5 százalékponttal Észak-Magyarországon. Emellett a munkáltatók 4 régióban emelkedést jelentettek. A közép- magyarországi és közép-dunántúli felvételi hajlandóság 2 százalékponttal nőtt.

Az előző év azonos időszakához képest a Mutató növekedéséről számolhatunk be nyolcból 4 régióban. A legjelentőssebben 7 és 2 százalékponttal Közép- Magyarországon, valamint Közép-Dunántúlon. Ezenkívül a mutató három régióban gyengült, köztük Észak-Alföldön 10 és Budapesten 4 százalékponttal.

Iparágak

Fogy a gőz, de gőzünk sincs hogyan tovább
Miközben mindenki azon kesereg, hogy milyen problémákkal jár a munkaerőhiány, azzal már kevesen foglalkoznak, hogy érdemben kezdjen is valamit ezzel a helyzettel. Pedig lehet, hogy a kapacitások tekintetében még korai farkast kiáltani.

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek a következő három hónapban. A legerősebb felvételi szándékot a Gyártás, termelés szektor munkáltatói jelentették +33%-os Munkaerő-piaci Mutató értékkel.

Emellett erős +26% és +25%-os felvételi szándékról adtak hírt az Építőipar és Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció ipar munkáltatói. Továbbra is bátorító hírekkel szolgáltak a munkáltatók a Kis- és nagykereskedelem szektorban, ahol +12% a Mutató értéke. A Pénzügyi és üzleti szolgáltatások és az Elektromos áram, gáz- és vízellátás szektorokban +14%-os a létszámbővítési hajlandóság. Ezenkívül a lengyengébb, +2%-os értéket a Vendéglátás iparágból jelentették.

Az előző negyedévhez viszonyítva a felvételi hajlandóság a 9 iparágból 4-ben emelkedett, leglényegesebben 4 illetve 3 százalékponttal a Gyártás, termelés és az Építőipar szektorokban. Emellett 4 ágazatban gyengült a Mutató, legjelentősebben 10 százalékponttal a Vendéglátás és 7 százalékponttal a Pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektorokban.

Éves összehasonlításban a munkaadók kilencből 5 iparágban erősödő felvételi szándékról tettek jelentést. A legjelentősebb erősödés a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció szektorban jelentkezett, ahol a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékponttal emelkedett a Mutató értéke. Hasonlóan pozitív változás tapasztalható a Mezőgazdaság, vad-, erdő- és halgazdálkodás és az Elektromos áram, gáz- és vízellátás iparágakban is, ahol 4 százalékponttal erősödött a munkáltatók felvételi kedve.

Ezzel szemben két iparágban jelentősen csökkent a munkáltatók felvételi szándéka. A Vendéglátás, Pénzügyi és üzleti szolgálatások szektorokban 15% illetve 10%-al csökkent a ManpowerGroup Munkaerő-piaci Mutató értéke.

Vállalatok – méret szerint

A résztvevő munkáltatók a következő négy szervezeti méret közé vannak besorolva: a mikró vállalatok kevesebb mint 10 alkalmazottal rendelkeznek; a kisvállalatok 10-49 alkalmazottat foglalkoztatnak; a közepes vállalatoknak 50-249 alkalmazottjuk van; és a nagyvállalatoknak 250 vagy több alkalmazottuk van.

Növekedésre lehet számítani mind a négy vállalati méret kategóriában az elkövetkező negyedévben. A nagyvállalatok munkáltatói a legoptimistábbak, a ManpowerGroup Munkaerő-piaci Mutatója +33%. Kedvező a középvállalatok felvételi kedve, a decemberig tartó időszakot tekintve +24%-os Mutatóval. A kimutatás a kis- és mikró vállalatok körében +12% és +11%.

Az előző negyedévhez képest a mikró vállalatok 5, míg a kisvállalatok 6 százalékpontos gyengülést mutatnak. Eközben a középvállalatok stabil értékeket jelentettek, a nagyvállalatok felvételi szándéka is változatlan.

Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest erősödött a nagy- és mikró vállalatok felvételi szándéka, 4, illetve 3 százalékponttal. Csökkenést figyelhetünk meg a közép-, illetve kisvállatok esetében, előbbiben 8, utóbbiban 5 százalékpontos Munkaerő-piaci Mutatóval.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor