Autót Lengyelországban érdemes venni

2009. március 07. szombat - 13:21 / MTI
  •    

A gazdasági válság ellenére emelkednek a gépkocsi eladások Lengyelországban. Ennek oka szakértők szerint a külföldiek, főként németek által támasztott keresletben rejlik. Hivatalos adatok ugyan nem állnak rendelkezésre, de a becslések szerint a Lengyelországban eladott autók 10-15 százaléka külföldre veszi az irányt - mutat rá Wojciech Drzewiecki, a Samar piackutató vállalat vezetője.

A jelenség oka a zloty viszonylagos gyengeségében keresendő, ami külföldi vásárlók számára olcsóvá teszi a lengyelországi autóárakat. A Gazeta Wyborcza gazdasági napilap számításai szerint a legolcsóbb Opel Astra 1,4 típus Lengyelországban 4870 euróval olcsóbban kapható mint Németországban. Ha még hozzávesszük ehhez a használt autók 2500 eurós forgalomból kivonási prémiumát is mindjárt érthetővé válik a német vásárlók kitüntető figyelme a lengyelországi autók iránt.

A Samar nyilvántartása szerint az idén februárban hét százalékkal 30 ezer 200-ra emelkedett a gépkocsieladások száma Lengyelországban az egy évvel korábbival összevetve. Havi bázison az emelkedés üteme 13 százalékos.

Bővülő kapacitások

Jó hírt kapott a lengyel autóipari ágazat a Fiattól is. A Rzeczpospolita lap beszámolója szerint az olasz autógyár Bielsko-i motorgyára kapacitásának bővítésére készül. A lap 400 millió eurós beruházásról tesz említést a Fiat Powertrain Technologies igazgatójára Alfredo Altavillára hivatkozva. Az új típusú motor gyártása jövőre kezdődhet meg.

A fentiek ellenére is Drzewiecki nagyszámú elbocsátásokra számít a lengyel autóiparban. “Az üzemek helyzete csak a nagy felvevő piacokon, mint Németországban vagy Franciaországban bekövetkező tartós kereslet növekedést követően vehet csak kedvező fordulatot” – mutatott rá.