Adjon kölcsön Ausztriának, száz év múlva visszakapja

2017. szeptember 18. hétfő - 06:08 / piacesprofit.hu
  •    

Ausztria a múlt héten egy milliárd euró értékben bocsátott ki államkötvényt, kezdetben 2.1 százalékos éves kamattal - csakhogy a kötvények száz év múlva járnak le.

Az érdeklődés rendkívüli volt, a kötvénykibocsátást szervező bankok, a Merrill Lynch, az Erste Bank, a Goldman Sachs, a Societé Generale több, mint 6 milliárd eurós jegyzéssel számolnak. Az euróövezetben már sok ország használta ki az alacsony kamatok kínálta lehetőséget hosszú lejáratú kötvények forgalmazására, de eddig csak Írország és Belgium bocsátott ki 100 évre szóló államkötvényt, mindenesetre jóval kisebb mértékben: az 50-100 millió eurós kibocsátásokat néhány, vagy akár egyetlen magán-befektetőnek adták el.

Kép: SXC

Kép: SXC

Az osztrák az első nyilvános kibocsátás azután, hogy Bécs korábban 30 éves lejáratú kötvényeket hozott forgalomba, amelyek jelenleg 1.52 százalékos kamatot hoznak. Ausztria emellett 5 éves lejáratú kötvények kibocsátását is tervezi, azokból több, mint 7 milliárd eurós jegyzéssel számolnak. (Reuters)

Egyre több vállalat evez át a hitelek piacáról a kötvények piacára
Az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja a kamatokat nagyon alacsonyra nyomta le, és ez különösen vonzóvá tette a tőkepiacokat. A hitelfelvevők sok esetben előtörlesztik hiteleiket, és kedvezőbb kamatszinteken refinanszírozzák magukat. Ez volt a fő oka annak, hogy ebben az évben rekordméretű kínálat jelent meg a kötvénypiacon, és bár a kamatfelárak egyre szűkebbek, a befektetők mégis versengenek az új kibocsátásékért – írja közleményében a Saxo Bank.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek