Áttörés jöhet Észak-Írország ügyében

2018. október 13. szombat - 14:08 / piacesprofit.hu
  •    

Sajtóértesülések szerint az Európai Unió egy olyan javaslatot tett le a britek elé, amely megoldást jelentene Észak-Írország ügyében, ám Theresa May székébe is kerülhet ennek elfogadása.

 

 

Vészesen közeledik a határidő, amíg egy lehetséges Brexit-megállapodásnak legalább az alapjait le kellene fektetni, hogy március végéig a jóváhagyási folyamat is végbemehessen. Az idő nagyon szoros: a 27 uniós tagállam jóváhagyási procedúrája miatt legkésőbb szerdáig, az uniós vezetők következő találkozójáig valamilyen tervet kellene letenni az asztalra s tárgyalófeleknek. A kilépési megállapodások egyik neuralgikus pontja Észak-Írország kérdése, ugyanis a schengeni határövezet elhagyásával vissza kellene állítani a szoros határőrizetet Dublin és Belfast között, ami – amellett, hogy tönkretenné az északír gazdaságot – az északír polgárháborús helyzetet lezáró nagypénteki megállapodást is veszélyezteti, amelyben a felek rögzítették a határőrizet feloldását. (A Brexit után Nagy-Britannia harmadik országnak minősülhet!)

goodbye felirat angol motívumokkal

Kép:Pixabay

Sajtóértesülések szerint az Európai Unió egy olyan tervet rakott most a britek elé, amelyben Észak-Írország a schengeni övezet tagja maradhatna és korlátozott hozzáférést is kapna az unió belső piacához. Gazdaságilag Belfast számára ez lenne a legjobb megoldás. A gond ott van, hogy ebben az esetben Észak-Írország és Nagy-Britannia többi része között kellene határőrizetet bevezetni. Ennek politikai következményei beláthatatlanok lennének és az elfogadás esetén szinte biztos, hogy Theresa May székébe kerülne az egyezség, mivel sem a saját pártja, sem pedig a keményvonalas protestáns északírek nem támogatnának ilyen megállapodást. A Financial Times értesülései szerint az angol miniszterelnök egyébként optimista a tárgyalásokat illetően, csütörtökön több kormánytagnak is úgy nyilatkozott, hogy közel van az áttörés az északír ügyben.

Egyelőre megoldást jelenthet, ha Nagy-Britannia mégis részesül egy átmeneti időszakban, és 2020 végéig a vámunió tagjai marad. Ez adna még időt Londonnak arra, hogy kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményeket kössön és biztosíthassa, hogy Észak-Írország gazdasága és exportja nem omlik össze szinte azonnal a kilépés után. A probléma ott van, hogy ez a lehetőség eddig is nyitva állt London előtt, az elmúlt két évben, mióta a Brexit véglegesen rögzített döntés lett – és semmi sem történt. Így nincs biztosítéka annak, hogy az átmeneti, – alig másfél éves – időszakban szárnyakat kap a Downing Street és sorra hozza majd tető alá a szabadkereskedelmi egyezményeket.

Hogyan tovább?
Alig fél év maradt a brit kilépésig, de még a közelben sincs semmilyen megegyezés. Hat hónappal az egyezség határideje előtt egymást sározza a brit kormány és az EU, miközben Theresa May miniszterelnöki széke is egyre inkább inog. Egyelőre a legkonstruktívabb terv is arról szól, hogy ismételjék meg a népszavazást.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor