Átalakulhat a csőd- és cégtörvény

2008. december 01. hétfő - 17:29 / PP/MTI
  •    

A csalások visszaszorítása, valamint a cégtulajdonosok és -vezetők felelősségének a szigorítása érdekében terjesztett két szocialista képviselő a parlament elé egy törvénymódosító javaslatot, amelyet a gazdasági bizottság általános vitára javasolt hétfői ülésén.

Molnár Albert és Bárándy Gergely a csődtörvényt úgy kívánja módosítani, hogy nagyobb védelmet kapjon a csődvagyon, és a felszámolók is megkapják a díjaikat. A javaslatot támogatta a kormány képviselője is.

Az indítvány módosítja a társasági- és a cégtörvényt is. Az előbbibe kiegészítésként bekerül: a felszámolást követő két évig nem lehet vezető tisztségviselő az, akiről a bíróság jogerősen megállapította, hogy a fizetésképtelenség után nem a hitelezők érdekeire figyelemmel vezette a céget, így annak a vagyona csökkent. A cégtörvény pedig azt írja elő, hogy a két éves eltiltást azonnal közölni kell – elektronikusan – a cégbírósággal.

A gazdasági bizottság szavazott a költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról címet viselő törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról is. A 75 módosításból fél tucatnyit támogatott a bizottság, de azok is inkább nyelvtani javítások voltak.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényt módosító javaslathoz érkezett képviselői módosító indítványok közül viszont egyet sem támogatott a gazdasági bizottság. Igaz, hétfőn csak a második és harmadok részhez érkezett indítványokról szavaztak.