APEH: változások októbertől

2010. szeptember 28. kedd - 12:23 / piacprofit.hu
  •    

Október elsejétől háromszintű szervezetként működik az adóhatóság, mivel a Központi Hivatal és a Regionális Főigazgatóságok mellett erős jogosítványokkal bíró megyei igazgatóságok jönnek létre.

A változtatás legfontosabb alapelve, hogy a hatósági tevékenység és a jogorvoslati fórumrendszer jól elkülönüljön és átláthatóvá váljék – közölte lapunkkal az APEH. A hatóság hangsúlyozta, hogy a bekövetkező változtatások az ügyfelek számára semmilyen hátránnyal nem járnak, és "az APEH személyi állományában meglévő értékek sem sérülnek".

A változások

Októbertől a megyei igazgatóságok az adózók közelében, helyi szinten végzik az adóztatással összefüggő valamennyi napi feladatot. Az adó-, jövedelem- és illetőségigazolásokat – hasonlóan a korábbi gyakorlathoz – az adózó kérelmére bármelyik megyei igazgatóság kiadhatja, ugyanakkor illetékügyben kizárólag az eljáró hatósághoz lehet fordulni.

A szakmai-törvényességi felügyeletet a jövőben a regionális főigazgatóságok látják el, összehangolják és szabályozzák a hozzájuk tartozó megyei igazgatóságok munkáját, emellett ellátják a másodfokú jogorvoslati feladatokat is. A Központi Hivatal a továbbiakban is elvi, szakmai irányító tevékenységet végez.