Apeh beszámoló az egy százalékról

2001. szeptember 07. péntek - 11:01 / PP Online
  •    

– A rendelkezésre álló 16,3 milliárd forintból csak 6,9 milliárd forintról rendelkeztek az állampolgárok a tavalyi év után befizetett személyi jövedelemadó (szja) szabadon felhasználható részéből – mondta Varga Árpád, az adóhivatal elnök-helyettese szeptember 7-én, a budapesti sajtótájékoztatón.

Az szja-bevallásra kötelezett 4,4 millió emberből 1,4 millióan éltek azzal a lehetőséggel, hogy befizetett adójuk 1 százalékát az általuk kiválasztott szervezetnek adják oda. A plusz 1 százalék elosztásának lehetőségével közel 718 ezer ember élt, amelyet egyházak részére, illetve a kiemelt költségvetési előirányzatra lehetett odaadni.
Így összesen 2 millió darab érvényes nyilatkozat érkezett, amelynek alapján az egyházak 2 milliárd forintot, a civil szféra 4,3 milliárd forintot, míg a kiemelt költségvetési előirányzat – amit az idén a sürgősségi betegellátás feltételeinek javítására fordítanak – 610 millió forintot kapott.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy az elmúlt években gyakorlatilag kialakult az a kör, aki élni kíván az szja szabadon felhasználható részével, amit a számok is bizonyítanak. A nyilatkozatot tevők száma 2000-ben is 1,4 millió, míg 1999-ben 1,3 millió volt. A felajánlott összeg tavaly 5,9 milliárd forintot, míg 1999-ben 4,4 milliárd forintot tett ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a civil szervezetek közül a legmagasabb támogatást közel 88 millió forinttal a Magyar Vöröskereszt kapta. A Gyermekvédelmi Alapítvány támogatása közel 75 millió forint volt, míg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 52 millió forintot, a Rex Kutyaotthon pedig 53 millió forintot kapott.

Az egyházak közül a magyar katolikus egyház részére 1,2 milliárd forintot, míg a magyarországi református egyháznak 408 millió forintot juttattak.

Varga Árpád elmondta hogy, a kedvezményezetteket levélben tájékoztatták arról, hogy várhatóan mekkora összeget ajánlottak fel részükre. A kiutalásnak azonban feltétele, hogy a levél kézhez vételétől számított 30 napon belül igazolnia kell azokat a feltételeket, amelyeket az adóhivatal levele szintén tartalmaz. Amennyiben ezeket sikeresen igazolják, akkor az adóhivatal legkésőbb november 30-ig utalja át az összeget.

Forrás: MTI