Amerikai lépés a szocializmus felé

2008. október 05. vasárnap - 13:20 / MTI
  •    

Bush amerikai elnök aláírta a történelmi jelentőségű 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagot. Van, aki szerint ez a szocializmus kezdete.

George W. Bush amerikai elnök pénteken aláírta a történelmi jelentőségű 700 milliárd dolláros amerikai pénzügyi mentőcsomagot, néhány órával azután, hogy azt a képviselőház is jóváhagyta. Mivel a szenátus már szerdán elfogadta a kezdeményezést, a képviselőházi jóváhagyás után Bush aláírásával a javaslat törvényerőre emelkedett. “Megmutattuk a világnak, hogy az Egyesült Államok stabilizálni fogja pénzügyi piacait és fenntartja vezető szerepét a világgazdaságban” – hangzott el Bush rövid nyilatkozatában.

A washingtoni pénzügyminisztérium három részletben férhet majd hozzá az összeghez: 250 milliárd dollárt azonnal felhasználhat, a következő 100 milliárd dollár folyósításához Bush aláírására, és a maradék 350 milliárdos részlethez újabb kongresszusi jóváhagyásra lesz szükség. A pénzügyi tárca korábban közölte, hogy a törvény elfogadása után néhány héten belül megkezdik a rossz hitelek felvásárlását. “Egy kicsit talán túl későn érkezik a dolog; ha korábban tették volna, valószínűleg sokkal nagyobb hatása lett volna a bizalom helyreállítása tekintetében” – értékelte a helyzetet Anna Piretti, a BNP Paribas bankcsoport New York-i közgazdásza. Mint hozzátette, az utóbbi két hétben egyre több pénzintézet került bajba.

A Time magazin elemzése szerint egyáltalán nem világos, hogy az adminisztráció milyen papírok vásárlására fogja fordítani a dollármilliárdokat, mint ahogy az sem, valóban sikerül-e majd helyreállítani a bizalmat és feloldani a befagyott hitelpiacot. A mentőcsomagot elutasító egyik demokrata képviselő pénteken úgy nyilatkozott: azért szavazott nemmel, mert nem kíván a szocializmus árnyékában élni, márpedig a csomag az államosítások sorozatát vetíti előre.