„Agrár-rezsicsökkentést” hirdetnek

2014. június 24. kedd - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

„Agrár-rezsicsökkentést” hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések megszervezésével, amelyre akár már most nyáron sor kerülhet a gabonaértékesítésben.

Az országban már megkezdődött az aratás – Kép: Pixabay

Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke elmondta: számításaik szerint közös beszerzéssel átlagban 10 százalékkal mérsékelhetnék költségeiket a magyar agrártermelők, illetve együttes értékesítéssel kedvezőbb árakat érhetnének el a kereskedőknél, ezáltal mérsékelődne versenyhátrányuk társaikkal szemben.

Az elnök szerint a magyar agrártermelők piaci érdekérvényesítő képessége erőteljesen lecsökkent. Ennek az az oka, hogy a tulajdonváltással párhuzamosan nem alakult ki az új tulajdonosi szerkezetnek megfelelő nemzeti érdekvédelmi szerveződés. Emiatt az elmúlt 23 évben drasztikusan csökkent a mezőgazdaság bruttó termékkibocsátása, a szervezetlenségből adódó alkupozíció hiánya miatt pedig a hazai agrárszereplők hatékonysága és versenyképessége elmarad a legfontosabb versenytársakétól. Ezért szerinte nemzeti összefogás szükséges egy intézményesült szervező erőre alapozva, amely a méretkülönbségtől függetlenül érvényesíti a magyar gazdálkodók érdekeit a globális piaci viszonyok között.

Patay Vilmos elmondta, hogy rezsicsökkentési céllal hozták létre még áprilisban a Hangya-Coop Mezőgazdasági Holding Szövetkezetet, amely már akár most nyáron részt vehet a gabonaértékesítésben. Egyébként az országban megkezdődött az aratás; a gazdálkodók már minden megyében megkezdték az őszi árpa betakarítását. Búzából nem lesz kevesebb, mint tavaly, az enyhe tél és a májusi csapadék javított a gabonatermésen.

Hangya Szövetkezetek
A Hangya Szövetkezetek Együttműködésének most az országban mintegy 200 szervezet a tagja. A tagszervezetek mintegy 11-12 ezer termelőt képviselnek. A Hangya tagszervezetei a múlt évben becslések szerint 100 milliárd forintot meghaladó árbevételt könyvelhettek el.