Adómentesség helyett: 60 százalékos kedvezmény

2011. január 04. kedd - 13:32 / MTI
  •    

Január elsején megszűnt a helyi iparűzési adómentessége a nyíregyházi kisvállalkozásoknak, helyette a mintegy hétezer kis cég az idei évtől 60 százalékos mértékű adókedvezményben részesül - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzatának sajtóreferense.

Az adómentesség megszüntetéséről a város önkormányzatának közgyűlése legutóbbi ülésén határozott, tekintettel az örökölt nehéz gazdasági helyzetre – mondta a helyhatóság kommunikációs munkatársa. Tájékoztatása szerint eddig azok a kisvállalkozások részesültek adómentességben, amelyeknek az éves adóalapja nem haladta meg a 2,5 millió forintot.

Ez mintegy hétezer kisvállalkozást érintett, s évente 120-130 millió forint helyi adó megfizetése alól mentesültek, mintegy támogatásként tevékenységük folytatásához. A korábbi adóbevétel-kiesést a nyíregyházi önkormányzat a nehéz gazdasági helyzete miatt – a városnak 16,2 milliárd forintot meghaladó hitelállománya van, amelyből 11,5 milliárd fejlesztési, míg 4,7 milliárd működési kölcsön – a jövőben nem tudja vállalni, ezért az adómentesség megszüntetése mellett döntöttek a helyi képviselők.     

Az idei évtől a 2,5 millió forint adóalapot meg nem haladó nyíregyházi kisvállalkozások 60 százalék arányú adókedvezményt kapnak, azaz a fennmaradó 40 százalék után kell 2 százalékos helyi iparűzési adót fizetniük. Ez átlagosan valamivel több, mint nyolcezer forint összegű adófizetést jelent a számukra – jegyezte meg a sajtóreferens.