Adókedvezmény pörgetheti az önkéntes pénztárakat

2018. november 04. vasárnap - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

Egy adókedvezmény miatt megnövekedhet az egyéni befizetések összege az önkéntes nyugdíjpénztáraknál és egészségpénztáraknál az év végén, írja az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége.

A Pénztárszövetség szerint az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítést vonzóbbá teszi a pénztári megtakarításokat és várhatóan új belépőkkel is gyarapítja a kasszák tagságát.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál a befizetések korábban is gyarapodtak: egyéni befizetések 16,8 százalékkal 28,8 milliárd forintra, az érintett egészségkasszáknál 25,6 százalékkal 10 milliárd forint fölé emelkedett. A tagi befizetések látványos emelkedésében nagy szerepe van az pénztári befizetésekhez igénybe vehető adó-visszatérítésnek, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik.

Felértékeli a pénztári megtakarításokat az adó-visszatérítés

Még bízunk abban, hogy lesz nyugdíjunk
A magyarok felét aggasztja, hogy nem lesz elég nyugdíja idős korára – ezt állapítja meg az Aegon idei Nyugdíjfelkészültségi Kutatása. A megkérdezettek túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy rosszabb anyagi helyzetben lesz, mint a jelenlegi nyugdíjasok, ennek ellenére a nyugdíj-felkészültségünk az egyik legalacsonyabb az egész világon.

Dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke elmondta, hogy egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. Ráadásul az adó-visszatérítéssel igénybe vehető megtakarítások felértékelődnek a magánszemélyek szemében. Az adó-visszatérítés kihasználása érdekében várhatóan az év végén megnövekszik az egyéni befizetések összege és ez a kedvezmény várhatóan új belépőkkel gyarapítja a pénztári tagságot. Az év utolsó hónapjai azért jelentenek különösen jó időszakot az egyéni befizetések és pénztárba történő belépés szempontjából, mert az érintettek így már jövőre igényelhetik az adó-visszatérítést. A Pénztárszövetség adatai is egyértelműen alátámasztják, hogy az év végi időszakban a legaktívabbak a tagok: 2016 és 2017 utolsó negyedévében is több mint 20 milliárd forint felett volt az egyéni befizetések összege, szemben az adott év korábbi negyedéveire jellemző 8,3-13,5 milliárdos összegeivel. Másként: a negyedéves befizetések megduplázódnak az év utolsó három hónapjában.

A Pénztárszövetség elnöke kiemelte: „Az adóvisszatérítés kedvez a családi pénzügyekért felelősséget érző családtagok megtakarítási hajlandóságának és adóoptimalizálási szempontból is jó lehetőség. A pénztári megtakarítások pedig segítséget jelentenek az öngondoskodást fontosnak tartó családoknak. A Pénztárszövetség idei kutatásából kiderült, hogy napi pár 100 forintos spórolással a pénztárakon keresztül a tagok megteremthetik az egyéni céljaikhoz szükséges anyagi fedezetet. Az egészségpénztárak pedig nem csak a pénztári tagnak, hanem a családtagoknak is segítséget nyújtanak az egészségmegőrzésben és a váratlan helyzetekre való felkészülésben.”

Mit várnak a tagok?

A pénztárak teljesítményéről szólva azt mondta, hogy bár az alacsony környezet hatással van a kasszák teljesítményére, de ezt hosszú távon érdemes vizsgálni és ebből a szempontból kedvezőek az adatok:  másfél évtized alatt a teljes önkéntes nyugdíjpénztári szektor átlagosan évi 3,5 százalékos reálhozamot produkált.

Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy a Pénztárszövetség idei felmérése szerint az önkéntes nyugdíjpénztári tagok jellemzően 4-6, illetve 7-9 százalék közé teszik az átlagos nyugdíjpénztári éves hozam mértékét, míg a nyugdíjpénztári megtakarítással nem rendelkezők többsége alacsonyabbra, tipikusan 6 százalék alatti szintre teszik a hozam nagyságát. A megkérdezettek legnagyobb része, 42 százaléka pedig minimum 6 éves átlaghozamban gondolkodna, a 30 év alattiak több, mint fele számolna ilyen időtávval.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek