A szigort támogatják az amerikaiak

2010. április 26. hétfő - 21:20 / MTI
  •    

Az amerikaiak csaknem kétharmada, 65 százaléka támogatja a pénzügyi reformot, a bankok működési szabályainak szigorítását - derült ki az ABC News/Washington Post hétfőn ismertetett felmérési eredményeiből.

Az ezer felnőtt körében végzett felmérés szerint a népesség 31 százaléka ellenzi az Obama-kormány által kezdeményezett reformot. A pénzügyi szabályozási reformról jelenleg a kongresszusban tárgyalnak, a demokrata és republikánus párti politikusok jelezték, hogy még nem született kompromisszum az ügyben.

Az ellenzéki republikánusok – akik a minél kisebb állami szabályozást tartják ideálisnak – alapjában egyetértenek azzal, hogy a rendkívül mély gazdasági válság után pénzügyi reformra van szükség. Úgy érzik azonban, hogy a demokrata törvényjavaslat túl agresszív, súlyosan korlátozná az üzleti életet.

A felmérés szerint az amerikaiak 59 százaléka támogatja azt az elképzelést, hogy a szövetségi kormány vonja a korábbiaknál szorosabb felügyelet alá azokat a módszereket, amelyekkel a bankok és pénzintézetek fogyasztói hiteleket, például jelzálogkölcsönöket nyújtanak, továbbá hitelkártyákat bocsátanak ki. A republikánusok túl messzire mentek korábban a pénzügyi szektor deregulációjában – fejtette ki a pénzügyi reformról kezdett vitában hétfőn Darrell Issa republikánus képviselő. Meggyőződése szerint sok republikánus politikus tévedett, amikor 1999-ben visszavonták azt az 1932-es törvényt, amely előírta a bankok kereskedelmi és befektetési tevékenységének szétválasztását.

A 2008-as pénzügyi válság okait elemezve sok szakértő arra a következtetésre jutott, hogy a republikánus többségű kongresszus 1999-es döntése hozzájárult a krízis kialakulásához. Több demokrata képviselő ma az egykori elkülönítési szabály visszaállítását szorgalmazza.