A szenátus nagy többsége a mentőcsomag mellett

2008. október 02. csütörtök - 10:30 / PP/MTI
  •    

Az amerikai szenátus szerda este elfogadta a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag tervét; a korábbihoz képest javított változat pénteken kerül a képviselőház elé.

Bankok fel
Csütörtök reggel a nyugat-európai részvénypiacok emelkedően kezdtek. Jótékony hatást fejtett ki az amerikai pénzügyi mentőcsomag szenátusi elfogadása, ha a bankok helyzete miatti aggodalmak nem is szűntek meg. A piac szereplői szerint a mentőcsomag nem általános gyógyszer, a romló gazdasági kilátások közepette kamatmérsékléseket várnának el a központi bankoktól.

A bankok voltak a fő nyertesek a nyitás után: a HBOS 9,2, a Lloyds RSB 3,4, a Fortis 5,7 százalékkal javult. A svájci UBS 7 százalékkal emelkedett azután, hogy a bank bejelentette, nyereséges lesz a harmadik negyedben.

A befektetők várják az Európai Központi Bank kamatdöntését, – az irányadó kamat várhatóan a 4,25 százalékos szinten marad majd.

A felsőház biztos többséggel, 74-25-ös szavazati aránnyal fogadta el a kezdeményezést. A Wall Street megmentését célzó csomag szenátus által elfogadott változata némileg módosított verziója annak az eredeti tervezetnek, amelyet a képviselőház hétfőn váratlanul elutasított. A mentőcsomag megmentéséről a hétfői képviselőházi kudarc óta kiterjedt egyeztetések folytak a kongresszusban. Az alsóház a hét elején 228-205 arányban vetette el a kétpárti javaslatot.

Az új változatban szereplő új elem, hogy a szövetségileg biztosított bankbetétek összegét felemelik 100 ezerről 250 ezer dollárra. Az új verzióba egy 150 milliárd dolláros üzleti és energiaipari adócsökkentés is belekerült, továbbá mintegy 24 millió adófizetőt érintő könnyítés az úgynevezett alternatív minimális adó terén. A két amerikai elnökjelölt, a demokrata párti Barack Obama és a republikánus John McCain is kampányát megszakítva visszarepült Washingtonba, hogy részt vegyen a fontos szavazáson. Így tett Joe Biden is, Obama alelnökjelöltje.

Pénteken a képvislők is?

A Washingtont és New Yorkot egyaránt sokkoló alsóházi elutasítást követően Obama és McCain is azt sürgette: a kongresszus minél előbb fogadja el a mentőcsomagot. A két jelölt egyetértett abban, hogy a törvényhozásnak támogatnia kell a bizalom helyreállítását célzó rövid távú mentőtervet. George Bush személyesen is közbelépett a javaslat elfogadása érdekében, szerdán telefonon egyeztetett a szenátorokkal. A Fehér Házban úgy nyilatkozott: “erre a törvényre a helyzet stabilizálása érdekében van szükség, fontos, hogy a szenátus tagjai nagyon komolyan vegyék a javaslatot”.

Bush szerint “ez a javaslat eltérő, javított változat, bizonyos vagyok benne, hogy a kongresszus elfogadja”. Steny Hoyer, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője megerősítette: az alsóház péntek délben vagy kora délután szavaz a javaslat új változatáról.

Brüsszel Washingtonra mutogat, Párizs mentőövet akar
Az Európai Bizottság csalódottan vette tudomásul, hogy az Egyesült Államok képviselőháza a hét elején nem hagyta jóvá a 700 milliárd dolláros “mentőcsomagot”. Az EKB szerint Európának nincs szüksége hasonló lépések megtételére, ugyanakkor egyre többen fejezik ki aggodalmukat amiatt, hogy a jegybankok által a pénzpiacra pumpált pénzösszegekkel nem lehet feltartóztatni a válság elmélyülését.

A Bizottság szóvivője szerint az Egyesült Államoknak kiemelt felelősége van a jelenlegi helyzet kialakulásában, mivel a globálissá vált válság Amerikából indult ki. Éppen ezért Brüsszel sürgős lépéseket vár a washingtoni kormányzattól.

A Reuters információi szerint Franciaország a szombati rendkívüli válságtanácskozáson (ahol a négy legnagyobb gazdaság vezetői egyeztetnek a válság európai hatásairól) 300 milliárd euro értékű mentőcsomag bevezését fogja szorgalmazni az EU pénzügyi szektorának kisegítése érdekében.