“A semmittevés nem lehetőség”

2009. február 10. kedd - 07:25 / PP/MTI
  •    

A kongresszus által elfogadandó ösztönző csomag megfelelő méretű és irányú a munkahelyteremtéshez és a gazdaság előrelendítéséhez - mondta Barack Obama amerikai elnök a legmagasabb munkanélküliségi mutatóval rendelkező Indiana állambeli Elkhart városkában egy hétfői lakossági gyűlésen.

Három héttel korábbi elnöki beiktatása óta Obama első ízben vett részt lakossági fórumon. Mint mondta, azért utazott a Közép-Nyugatra, hogy biztosítsa az embereket: keményen dolgozik a gazdasági válságból kivezető lépéseken. Ez a törvénycsomag nem tökéletes, Washingtonból érkezik, a kongresszuson keresztül, de a megfelelő méretű és helyes irányokat jelöl ki – fogalmazott az 52 ezres népességű településen, ahol a legmagasabb, 15,3 százalékos a munkanélküliség az Egyesült Államokban.

Obama szerint nincs 100 százalékos bizonyosság, hogy az élénkítő csomag a tervek szerint fog működni, de az teljesen biztos, hogy az ügy halasztgatása, a washingtoni bénultság csak elmélyíti a krízist. “A semmittevés nem lehetőség” – szögezte le és arra szólította fel a kongresszust, hogy haladéktalanul hagyja jóvá a mintegy 800 milliárd dolláros csomagot. Egy elkharti lakos kérdésére válaszolva kifejtette: ritkán hallani elnököktől, de ő kimondja, hibázott azzal, hogy olyan személyeket jelölt bizonyos posztokra, akiknek a múltban adófizetési gondjaik voltak. “Nem akarok olyan üzenetet küldeni, hogy kettős mérce létezik” – mondta, hozzátette ugyanakkor, biztos benne, hogy jelöltjei nem tudatosan hibáztak. (A bankárokkal az elnök nem ilyen elnéző: az állami segítséger szoruló cégek vezetői legfeljebb évi félmillió dollárt kereshetnek.)

Pénzügyi katasztrófa jön az ellenzék szerint

Miközben Obama a hatalmas ösztönző csomag elfogadása mellett érvelt Indianában a CNN hírtelevízió megszólaltatott vezető republikánus politikusokat, akik szerint az Obama-adminisztráció élénkítő csomagja “pénzügyi katasztrófát” fog előidézni. Richard Shelby szenátor, a bankügyi bizottság rangidős republikánus tagja kijelentette: az ország drágán fog fizetni az elnök tervéért, “ez nem a helyes irány, és ezzel minden átlagember tisztában van”. (Itthon egy ellenzéki politikus szerint “Gyurcsány iszik, mi fizetünk“)

A szenátusban hétfőn szavaznak az ösztönző csomagról egy hete kezdődött vita lezárásáról. A 58 mandátumot birtokló demokraták három ellenzéki politikus támogatását megnyerve valószínűleg le tudják zárni a vitát. A szenátusi törvénycsomagról, amelynek nagysága a várakozások szerint 827 milliárd dollár, kedden lehet végszavazás. A következőkben a kongresszus úgynevezett konferencia bizottságában – valószínűleg több napos munkával – összehangolják a 819 milliárd dolláros alsóházi verziót a felsőházi változattal és az egyeztetett javaslat kerülhet majd Obama elnök elé aláírásra.

Elképzelhetetlen kiadás

Obama a Képviselőház nagy többsége által (bár az ellenzéki republikánusok egységes ellenzésével) megszavazott válságkezelő csomagja) az új elnök reményei szerint összeköti a “kellemest a hasznossal”. Az optimális esetben február végén kihirdethető csomag rendelkezésre álló 819 milliárd dollárja (kiegészítve a Bush-kormányzattól megörökölt 700 milliárdos bankmentő csomag felével) első pillanatra talán túlzottnak tűnhet, hiszen a szövetségi költségvetés több mint egyharmadát teszi ki, a csomag azonban tíz évre szól, és az 550 milliárdos kiadási oldal mellett 275 milliárdos adócsökkentést is tartalmaz.

Az 550 milliárd dollárra rúgó kiadások egyszerre több célt szolgálnak: hatékonyabb és tisztábban működő gazdaságot, fejlettebb oktatást és egészségügyet, kisebb villany- és fűtésszámlákat, a külföldi olajfüggőség csökkentését és (az egyre növekvő számú) munkanélküliek támogatását. Nnem titkoltan olyan beruházásokat valósítana meg, amelyek egyrészt munkát adnak sokaknak, másrészt a megrendeléseiken keresztül segítenék a tisztább technológiákat alkalmazó és szállító cégek fejlődését.

Egy kompromisszumot már kellett kötnie Obamának: a törvény “Vásárolj Amerikait!” kitételét komolyan nehezményezték az Egyesült Államok főbb kereskedelmi partnerei, (az Unió komoly “sértődést” helyezett kilátásba), így az erről szóló cikkelyt módosították, és Obama kijelentette, hogy “az Egyesült Államok nem kíván protekcionista színben “tetszelegni”.